Cătălin Dragomir
Decizia Marii Britanii, în urma unui referendum, de a părăsi Uniunea Europeană a avut un efect neanticipat la momentul respectiv, nici de liderii Regatului Unit, nici de cetățeni. Dacă în ceea ce-i privește pe lideri se poate spune că nu au rezistat unor presiuni stimulate de partidele populiste și eurosceptice, despre britanicii care, uzând de dreptul de a decide, suveran, prin democrație directă, viitorul țării, au decis fără să anticipeze toate implicațiile votului pe care îl dau.
Cu alte cuvinte, deși cetățenii sunt cei care au decis, prin vot, ieșirea Marii Britanii din UE, responsabilitatea lor pentru efectele Brexit-ului, atât pentru Regatul Unit, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, nu este aceeași cu a politicienilor care au decis organizarea referendumului.
Din experiența Marii Britanii, care se confruntă acum cu numeroase probleme generate de Brexit, ar trebui să tragem învățăminte cu toții. În ce măsură cetățenii care dau curs unei decizii politice majore, într-un demers absolut democratic de a participa la vot, au educația și capacitatea de a înțelege, în momentul în care decid prin vot direct asupra direcției în care va fi orientată țara?
Britanicii au votat cu bună credință și convinși că fac un lucru bun, dar nu au avut capacitatea de a anticipa toate implicațiile gestului lor și nici faptul că decizia lor poate crea probleme majore Marii Britanii și Uniunii Europene.
Prin comparație, referendumul pe care președintele Klaus Iohannis intenționează să îl organizeze pe tema Justiției ar putea avea, și la noi, un efect de bumerang. Ne putem trezi că românii, obosiți și iritați de scandalurile pe tema Justiției, să voteze într-o încercare de a pune capăt degringoladei la care sunt martori în ultimii doi ani. Oamenii își vor spune cuvântul cu bună credință și cu cele mai bune intenții. Atât doar că, vrând să oprească dezordinea socială, ar putea vota fără să aibă toate datele necesare pentru rezolvarea problemei. Pentru că nu au educația juridică necesară. Și ne putem trezi, și noi, ca și britanicii, că după ce votăm să constatăm că nu aceasta este direcția în care voiam să mergem.
Până acum, organizațiile civice, militante, s-au pronunțat pentru organizarea referendumului, sugerând chiar și întrebarea pe care președintele ar trebui să o formuleze. Asociațiile profesioniștilor în drept și-au exprimat rezerva față de organizarea referendumului pe tema Justiției.
Președintele este la mijloc și îi revine o foarte mare responsabilitate în păstrarea echilibrului, cu atât mai mult cu cât perioada de campanie pentru referendum se va suprapune cu campania politică pentru alegerile europarlamentare și va fi puternic influențată de aceasta. Deci, să nu polarizăm și mai mult societatea! Așadar, atenție la referendum!