Acasă Economie Au început lucrările la Instalaţia de Detritiere de la Centrala Nucleară Cernavodă

Au început lucrările la Instalaţia de Detritiere de la Centrala Nucleară Cernavodă

DISTRIBUIȚI

Compania Naţională Nuclearelectrica SA şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavoda.

Conform unui comunicat, iniţiativa marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene.

Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și creează premisele ca România să devină un centru european pentru producția și exportul de tritiu (combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune), dar și pentru exportul tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale. Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din instalațiile de la Centrala de la Cernavodă. Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, și va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu, pentru a alimenta reacția de fuziune și vor transforma energia eliberată în electricitate. Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, CTRF incluzand inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleara pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de CNCAN.

Proiectul CTRF, derulat de ICSI Râmnicu Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerinţele de securitate nucleară actualizate pentru o instalaţie industrială de îndepărtare a tritiului, aşa cum au fost stabilite de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN).

„Suntem încântaţi să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica faţă de operarea sigură şi protecţia mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară şi contribuie la securitatea energetică naţională”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, citat în comunicat.

Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), a subliniat, la rândul său, că instalaţia va spori protecţia mediului, contribuind în acelaşi timp la operarea în siguranţă a centralei nucleare de la Cernavodă.

„Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalaţia va spori protecţia mediului, contribuind în acelaşi timp la operarea în siguranţă a centralei nucleare de la Cernavodă şi, de asemenea, la creşterea economică a ţării. Pe viitor, mă aştept ca industriile nucleare dintre România şi Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă şi mai puternică”, a spus Jooho Whang.

Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă, unde au participat echipele Nuclearelectrica şi KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.

Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt. Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară. KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.) este cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a națiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare și 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluții energetice fără carbon. Printre proiectele în derulare se numără construcția a trei noi unități de centrale nucleare în Coreea și diverse proiecte internaționale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite și centrala nucleară El Dabaa din Egipt.

Contractul pentru realizarea acestei instalații au fost semnate în iunie 2023, la Seul.

1 COMENTARIU

  1. […] Compania Naţională Nuclearelectrica SA şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavoda. Conform unui comunicat, iniţiativa marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară şi în protecţia mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene. Utilizând o […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here