Acasă Economie Au început testele la Laserul de la Măgurele

Au început testele la Laserul de la Măgurele

DISTRIBUIȚI

Cel mai puternic laser din lume, care se construieşte la Măgurele, a fost asamblat şi au început deja primele teste, a declarat pentru News.ro directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), profesorul Nicolae Zamfir. El estimează că la toamnă va fi obţinut primul fascicul laser.

”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează şi se testează diferitele componente ale marilor echipamente şi ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat profesorul Nicolae Zamfir, care a adăugat că testele de până acum arată bine şi sunt în grafic. ”Intenţia este să obţinem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menţionat Zamfir. Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaţionali în întregime”.

Atunci când va fi operaţional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. Investiţia este estimată la 300 de milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România. – Foto: News.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here