Acasă Uncategorized AVATARURI DE CANDIDAT INDEPENDENT ILFOVEAN

AVATARURI DE CANDIDAT INDEPENDENT ILFOVEAN

DISTRIBUIȚI

 

VASILE BOLBOJA

 

Motto: Foaie verde vârf de băţ, Dacă n-ai de lucru… fă-ţi! (Proverb ardelenesc)

 Semnatarul acestor rânduri, ale cărui articole le citiţi de peste trei ani, a făcut, în anul electoral 2012, o încercare singulară şi temerară: a candidat ca independent pentru postul de consilier local pentru comuna natală, Cernica.

Aparent totul pare foarte, foarte, simplu: te înscrii la comisia electorală comunală, îndeplineşti condiţiile prevăzute de lege, candidezi şi, dacă eşti votat consilier local te numeş, iar dacă nu rămâi cu emblema de “candidat nevotat”. Chiar aşa? Să derulăm (doar câteva!) dintre procedurile prevăzute de lege. Primul pas l-am făcut la comisia electorală comunală pentru documentare “la zi”. Mi s-a înaintat setul de documente necesare (nu prea puţine) dintre care amintim doar lista cu susţinătorii (1% din numărul de electori înscrişi pe listele electorale) în 4 exemplare, toate în original. Odată acest demers îndeplinit, plus o multitdine de declaraţii pe propria răspundere pe care nu le mai înşir pentru că zăpăcesc cititorul, urmează depunerea unuia dintre cele 4 dosare de semnături ale susţinătorilor la Judecatoria Teritorială Cornetu. Am indeplinit şi această cerinţă, urmată de afişarea la sediul Primăriei Cernica a candidaturii subsemnatului, fapt produs în ziua de 26 aprilie 2012. A fost prima candidatură afişată şi, de reţinut, cu o zi inainte de celebra moţiune prin care a fost demis Guvernul Boc. Totul părea în regulă. Dar, am primit un telefon de la Comisia electorală comunală că mai trebuie să îndeplinesc o simplă formalitate: să mă înscriu la Comisia Electorală Permanentă – Filiala Bucureşti – Ilfov din strada Stavropoleos, nr 6, Sector 3, Bucureşti. M-am deplasat acolo şi, aici, suprizele au fost mari: trebuia să-mi numesc un mandatar financiar (altul decât subsemnatul) pe care urma să-l plătesc cu minim 700 de lei (“salariul de bază minim brut pe ţară la 1.01.2012” conform “Ghidului mandatarului financiar pentru alegerile locale din anul 2012” din care vom mai cita în continuare). Cerinţă care a născut două probleme. Prima: dacă mandatarul financiar trebuia să fie autorizat. După unele discuţii s-a convenit ca acesta să fie o persoană fizică neautorizată. A doua problemă: care este forma juridică de colaborare? Probabil contract de colaborare cu toate demersurile de rigoare pe care nu le mai înşir. Şi toate trebuiau făcute contratimp. Până la urmă, cei în drept şi-au dat seama că în aceste condiţii aproapte toţi candidaţii independenţi vor fi blocaţi să candideze şi, într-un final, la “forma de colaborare” (conform aceluiaşi ghid amintit mai sus) s-a admis “neremunerabil”…

Am fost avertizat că orice “ieşire materială” în public (de exemplu: un afiş făcut “la imprimanta mea”) trebuie justificată material cu bonuri consemnate în “Raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale” (anexa 2 din amintitul Ghid). În caz contrar nu mi se validează mandatul de consilier în cazul alegerii. Am fost indus în eroare: articolul 29 alin.(2) litera b precizează ca trebuie transmise datele despre operatorul economic autorizat care a realizat materialele de propagandă! Deci nu la “la imprimanta mea”!

A trecut campania electorală, au trecut şi alegerile, eu nu am întrunit adeziunea alegătorilor din Cernica şi… viaţa merge mai departe. Dar…Deşi în amintitul ghid este scris clar (şi subliniat!) la art. 38 că aceia care nu au depus raportul de venituri şi cheltuieli nu li se validează mandatul a fost somat mandatarul meu financiar declarat că dacă nu depune acel raport suntem pasibili a fi “pedepsiţi” cu o amendă cuprinsă între 5.000 şi 25.000 de lei! De ce o amendă aşa de mare? Ca la români! Legea a fost gândită pentru partide la care au fost “ataşaţi” şi candidaţii independent, dar nu s-a făcut corectura necesară ţinându-se cont de posibilităţile materiale ale acestora, comparativ cu partidele. Şi o precizare banală: absolut toate cheltuielile ocazionate de gestul meu obştesc/ democratic au fost suportate integral din bugetul familiei mele.

Am prezentat foarte, foarte pe scurt căteva dintre avatarurile unui îndrăzneţ care s-a încumetat să candideze, independent, la o modestă funcţie. Concluziile le trageţi  Dvs. stimaţi cititori ai publicaţiei noastre. Eu doar am prezentat sec, statistic (doar) câteva dintre problemele născute din dorinţa sinceră de a fi util, dincolo de partide, obştei în care m-am nascut, am crescut şi locuiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here