Dacă numărul celor care se vaccinează cu prima doză se va menține sub cel al rapelurilor, România nu va atinge țintele de vaccinare, avertizează Alexandru Rafila.
”Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a afirmat Rafila duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.
Rafila a atenționat că ”experienţa” României şi a altor state europene arată că trebuie menţinute unele măsuri de precauţie şi că trebuie mobilizaţi oamenii la vaccinare.
”Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a adăugat Rafila.
Totodată, ar fi o greşeală ca vaccinarea să fie înlocuită de utilizarea testelor rapide.
Indiferent dacă vaccinarea s-a făcut cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, numărul infecțiilor la adulții de toate vârstele a scăzut considerabil, cu 80%, la cinci săptămâni după prima doză, arată datele celui mai recent studiu, realizat în Italia.