Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează participarea instituțiilor financiar-bancare din România și a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București ca parteneri, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în derularea proiectelor cu beneficiari IMM-uri, derulate prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR.
Autoritățile speră ca în acest fel să obțină o eficientizare a absorbției fondurilor europene, având în vedere expertiza specialiștilor din bănci.
Băncile vor fi astfel implicate nu doar în derularea plăților prin conturile beneficiarilor, ci și în verificări preliminare ale cererilor de transfer, prefinanțare, rambursare și plată.
Ordonanța de urgență adoptată astăzi vizează proiectele finanțate prin Axa Prioritară IV – „Investiții în activități productive” din Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 (acțiunile 4.1.1 și 4.1.1 bis) și proiectele finanțate prin Măsura 1. Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Planul Național de Redresare și Reziliență (C9.I3.M1).
Beneficiarii vor putea opta pentru derularea fondurilor aferente proiectului lor prin una dintre băncile partenere
Prin actul normativ sunt reglementate cerințele minime de eligibilitate a băncilor, rolul partenerilor bancari, mecanismul de implementare și obligațiile beneficiarilor pentru cele două tipuri de finanțări (POC și PNRR), iar parteneriatul cu ICI București vizează evaluarea proiectelor în domeniul digitalizării.
Prin acordul de parteneriat cu ICI se urmărește implementarea apelului de proiecte aferent Investiției 3.1 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat din PNRR și se asigură evaluarea proiectelor ce au nivel ridicat de complexitate în dezvoltarea de tehnologii digitale, activități premergătoare implementării unor proiecte viabile din punct de vedere tehnologic, pentru care băncile vor asigura servicii financiare și tehnice în procesul de autorizare și derulare a acestora.
Băncile care vor fi selectate să realizeze aceste servicii vor fi plătite sub forma unui comision de administrare de 0,15% aplicat ajutorul financiar nerambursabil derulat prin instituțiile respective. Cheltuielile angajate de implicarea sistemului financiar-bancar în procesul de autorizare și derulare a fondurilor destinate beneficiarilor Acțiunilor 4.1.1 și 4.1.1 bis vor fi suportate din Programul operațional Asistență Tehnică 2014-220, iar cele aferente beneficiarilor Planului Național de Redresare și Reziliență vor fi suportate de la bugetul de stat.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează participarea instituțiilor financiar-bancare din România și a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București ca parteneri, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în derularea proiectelor cu beneficiari IMM-uri, derulate prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR. Autoritățile speră ca în acest fel […] Citeste mai mult […]