Acasă Educatie BANI MAI MULȚI PENTRU DASCĂLI, REZULTATE MAI SLABE PENTRU ELEVI

BANI MAI MULȚI PENTRU DASCĂLI, REZULTATE MAI SLABE PENTRU ELEVI

DISTRIBUIȚI

foto AdevarulCu toate că în ultima perioadă salariile dascălilor au crescut considerabil, rezultatele celor pe care îi învață lasă în continuare de dorit. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor din cadrul Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a (22 – 24 februarie). Rata de prezenţă s-a situat la 90,71%: din totalul celor 187.006 elevi de clasa a VIII-a, 166.498 de elevi au participat la toate probele.

Pe tranşe de medii, se înregistrează următoarea situaţie statistică: 22.422 de medii între 5 şi 5,99, 19.109 medii între 6 şi 6,99, 15.985 de medii între 7 şi 7,99, 11.989 de medii între 8 şi 8,99, 3.850 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 7 medii de 10.

În ceea ce priveşte rezultalele pe discipline, se constată că procentul notelor peste 5 a fost de 60,54% (prezenţă – 90,71%) la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60% (prezenţă – 90,20%) la matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, din 10.170 de elevi prezenţi, circa 76% au reuşit să obțină note peste 5.

Statistic, cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală – 60,57% (rată prezenţă – 90,10%), urmată de Brăila – 58,50% (rată prezenţă – 76,61%) şi Cluj – 55,33% (rată prezenţă – 91,37%). Cele mai mici note s-au înregistrat în judeţele Vaslui – 31,22%, Tulcea – 32,67%, și Călăraşi – 33,47%. În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 90%.

La nivel național, 73.342 de elevi (44,05%) au obţinut medii peste 5 la simularea probelor din cadrul Evaluării Naţionale.

Reamintim că rolul acestor simulări, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat, este unul reglator, în sensul identificării de către elevi, profesori și părinți a nivelului real de pregătire atins până la momentul testelor pentru ca, ulterior, să se poată stabili planuri remediale individuale.

Astfel, Ministerul Educației solicită inspectoratelor școlare măsuri remediale adecvate, în vederea unei mai bune pregătiri a elevilor din clasa a VIII-a: Realizarea unei diagnoze clare a situaţiei la nivelul fiecărui judeţ/ al fiecărei şcoli;

Analiza, în cadrul şedinţelor cu directorii, a rezultatelor obţinute de fiecare şcoală, la simularea evaluării naţionale;

Elaborarea de către fiecare şcoală a graficului de pregătire a elevilor pentru examenul de evaluare naţională şi monitorizarea acţiunilor stabilite, de către inspectoratul şcolar;

Analiza rezultatelor în cadrul comisiilor metodice, al cercurilor pedagogice şi al consiliilor profesorale;

Implementarea unui program de pregătire suplimentară, în regim gratuit, în cadrul şcolii, după orele de curs;

Personalizarea traseului de învăţare pentru elevii cu probleme deosebite care au obţinut rezultate slabe la simularea evaluării naţionale;

Efectuarea temelor diferenţiate pentru asigurarea individualizării învăţării.

Ministerul Educației anunță inspecții școlare de specialitate la nivel național, care se vor desfășura pe toată perioada de dinaintea evaluărilor naționale și vor urmări  aplicarea planurilor remediale la nivelul unităților de învățământ. Aceste inspecții vor fi realizate de inspectorii de specialitate din cadrul MENCS și de cei din inspectoratele școlare.

Pe de altă parte, Ministerul Educației a solicitat Institutului de Științe ale Educației o analiză riguroasă a rezultatelor obținute la simularea evaluării, astfel încât diagnoza rezultată la nivel național să conducă la politici publice destinate îmbunătățirii situației elevilor din învățământul gimnazial. – foto – Adevărul

2 COMENTARII

  1. Intotdeauna dascalii sunt de vina, dar nu se cauta cauza adevarata, ca societatea si sistemul sunt de vina. Solutiile sunt inspectiile scolare,ca intotdeauna, parintii si elevii nu au nici o vina. Faptul ca pe parinti nu-i intereseaza soarta lor, ca nu vin la sedintele cu parintii, ca elevii sunt dezinteresati si lipsesc de la ore, asta nu se mai spune.Faptul ca nu se mai umbla la programa scolara de ani de zile, ca subiectele pentru examene sunt concepute de oameni care habar nu au cum se lucreaza la clasa, totul se raporteaza la elevii buni, nu si la cei care provin din familii dezinteresate de scoala.

  2. Si inca un lucru, de ce suntem obligati sa facem meditatii gratuite? in ce articol de lege scrie asta, ca suntem obligati sa stam peste program, cei de matematica si de romana? Ceilalti profesori de la alte materii stau peste program ? De ce intotdeauna matematica si romana suntem amenintati cu inspectii scolare ? Asta e rezolvarea ???? In ce tara se mai intampla asa ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here