Acasă Interne Bătălia pentru Schengen

Bătălia pentru Schengen

DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că, în ultimul an, migrația ilegală la frontierele României a coborât cu 73%, acestea fiind cifrele pe care se sprijină eforturile României în dosarul Schengen.

Într-o declarație de presă, ministrul de Interne a precizat că demersurile MAI sunt coordonate cu cele ale altor structuri ale statului: ”Nu există săptămână să nu avem acțiuni de sprijin ale acestui dosar prin Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, alte structuri ale statului. Luptăm pentru Schengen în fiecare zi. Obiectivul nostru este 2024, într-adevăr, dar aceasta depinde de o decizie politică la nivel european. Noi ne luptăm pentru ea. De la Președinte până la Prim Ministru, ministru de interne, ministru de externe, parlamentari și europarlamentari, toată lumea luptă pentru Schengen”.

Declarația ministrului Predoiu vine în contextul în care DIICOT și DNA, în colaborare cu DGA, investighează posibila implicare a unor ofițeri MAI într-o rețea de trafic de migranți pe teritoriul României, în care, în cursul zilei de marți, 4 iunie, pe raza județelor Caras-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiului Bucureşti au avut loc 67 percheziţii într-un dosar penal vizând constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți,  trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României,  facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor. Potrivit datelor comunicate oficial de DIICOT, un suspect, fost angajat al MAI, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a șapte firme (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă ), care ulterior pensionării a  dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale  prin intermediul unei firme înființată în scopul   recrutării   forței de muncă din străinătate.

Din informațiile prezentate public până în acest moment reiese că, în ultimii doi ani, cei 37 de suspecți, cetățeni români și străini și cele 31 de firme cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad s-au ocupat pe teritoriul României cu traficul de migranți. Anchetatorii au stabilit că grupul infracțional a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale  pentru 1.181 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh  (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan, parte dintre aceștia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracțional organizat, utilizând relații cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin bazate pe acte de corupție, au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini  ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în  țara de origine.

Din investigațiile efectuate a rezultat  că pentru un aviz de muncă  migranții au plătit sume cuprinse între 500-1.000 euro, iar  cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 euro pentru o persoană.

1 COMENTARIU

  1. […] Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că, în ultimul an, migrația ilegală la frontierele României a coborât cu 73%, acestea fiind cifrele pe care se sprijină eforturile României în dosarul Schengen. Într-o declarație de presă, ministrul de Interne a precizat că demersurile MAI sunt coordonate cu cele ale altor structuri ale statului: ”Nu există […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here