Acasă Politic BEC explică cum se votează în străinătate și consideră că, procedural, este...

BEC explică cum se votează în străinătate și consideră că, procedural, este imposibil să aibă loc fraude

DISTRIBUIȚI

Biroul Electoral Central (BEC) vine din nou cu precizări în privința procedurii de vot în străinătate la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, după ce în spațiul public au apărut speculații prin care se spunea că votul din străinătate va fi fraudat. Aceste speculații au apărut după confruntarea televizată dintre George Simion și Nicușor Dan și după ce ai mulți analiști au fost de părere că primarul general al Capitalei ar fi avut o prestație mai bună comparativ cu George Simion. Un post de televiziune a precizat chiar că se pregătește fraudarea alegerilor în străinătateși că în acest sens au fost tipărite mai multe buletine de vot comparativ cu primul tur. Oficialitățile din România au dezmințit această informație.

La secţiile de votare din străinătate, procesele de colectare a datelor privind prezenţa la vot, de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de către persoanele care se prezintă la vot, precum şi de generare a listelor electorale suplimentare din străinătate, sunt realizate prin intermediul Aplicaţiei de verificare a dreptului de vot (ADV), pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

La prezentarea în secţia de votare, primul pas procedural constă în preluarea în ADV a codului numeric personal al alegătorului în vederea verificării îndeplinirii condiţiilor de exercitare a dreptului de vot. Ulterior, doar dacă alegătorul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a vota, membrul-operator de calculator asigură preluarea semnăturii alegătorului prin intermediul terminalului informatic, prin semnarea pe ecranul acestuia.

La secţiile de votare din străinătate, semnarea listei electorale suplimentare prin intermediul terminalului informatic este echivalentul semnării fizice a listelor electorale la secţiile de votare din ţară. Alegătorul primeşte ştampila şi buletinul de vot doar după ce semnează şi se apasă butonul Salvează semnătura. După ce îşi exercită dreptul de vot, acesta introduce buletinul în urnă şi returnează ştampila, ocazie cu care membrul-operator de calculator îi înmânează actul de identitate.

Astfel, subliniem următoarele:

  • Nu se pot introduce în ADV date ale unei persoane care nu se prezintă la vot;
  • Dacă alegătorul nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, nu va putea semna în lista electorală;
  • Operaţiunea de validare a alegătorului în ADV este anterioară operaţiunii de semnare de către acesta în lista electorală suplimentară;
  • Alegătorul nu primeşte buletinul de vot şi ştampila decât după ce a semnat în lista electorală şi se apasă butonul Salvează semnătura;
  • Procedural, este imposibil ca alegătorul să îşi exercite dreptul de vot înainte de semnarea în lista electorală şi salvarea semnăturii;
  • Votul este exprimat pe buletinul de vot tipărit, şi nu prin intermediul sistemului informatic;
  • Nu este posibilă identificarea buletinului de vot utilizat de un alegător deoarece acesta se introduce în urnă şi nu prezintă elemente distinctive.

Recomandăm alegătorilor să se informeze din surse oficiale, precum de pe paginile de internet ale MAE, a Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate sau a AEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here