Acasă Politic Biden susține Kievul, iar Putin îngheață acordul nuclear cu SUA

Biden susține Kievul, iar Putin îngheață acordul nuclear cu SUA

DISTRIBUIȚI

Liderul SUA își repetă sprijinul pentru Ucraina, în timp ce președintele rus a declarat că Moscova suspendă Noul Tratat START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice).

Într-un discurs al cărui leitmotiv a fot cuvântul ”libertate”, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat la Varșovia sprijinul „neclintit” pentru Kiev, la câteva ore după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat, în discursul anual privind starea națiunii, decizia suspendării tratatului privind controlul arme nucleare, pe care îl are cu Washingtonul.

„Acum un an, lumea se pregătea pentru căderea Kievului”, a spus Biden. „Pot raporta: Kievul este puternic, Kievul este mândru, este înalt și, cel mai important, este liber”.

Declarația a urmat unei călătorii a lui Biden în Ucraina, prima un președinte american s-a aflat într-o zonă de război necontrolată de trupele americane.

Polonia are cea mai lungă graniță a NATO cu Ucraina și a fost principala cale de intrare pentru arme și pentru refugiați. Se aștepta ca cei doi lideri să fi discutat despre securitatea Poloniei și extinderea resurselor NATO acolo.

În discursul său privind starea națiunii înainte de prima aniversare a campaniei din Ucraina, Putin a anunțat marți că Moscova își îngheață participarea la Noul Tratat START, un acord cheie privind armele nucleare cu Washingtonul.

Putin a acuzat, de asemenea, Occidentul că escaladarea conflictului și a promis că Rusia va continua să lupte pentru a-și atinge, „sistematic”, obiectivele.

Liderul rus a acuzat puterile occidentale că vor „să se termine cu noi odată pentru totdeauna”, dar a spus că sancțiunile din ce în ce mai stricte împotriva Rusiei „nu vor reuși”.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat însă că țara va respecta în continuare restricțiile impuse de Tratatul Noul START.

Strategic Arms Reduction Treaty (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice – START) este un acord de dezarmare semnat de Statele Unite și Uniunea Sovietică pentru reducerea treptată a mijloacelor de transport la țintă a armelor nucleare.

Rachetele intercontinentale cu baza la sol (în silozuri) care dispun de capete de luptă multiple au un efect destabilizator, deoarece fiecare dintre adversari este tentat să atace primul, după principiul ”folosește-le sau pierde-le”.

Rachetele intercontinentale cu baza la sol purtătoare de capete multiple au fost interzise în cadrul tratatului START II. Acesta însă nu a intrat în vigoare deoarece nu a fost ratificat de Duma rusă din cauza neînțelegerilor cu SUA privind Tratatul ABM.

Tratatul, ultimul pact pentru controlul armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare ale lumii, a fost prelungit până la începutul anului 2026.

După discursul lui Putin, Franța și Regatul Unit au cerut Kremlinului să-și anuleze decizia de a suspenda participarea la tratat.

Marți mai devreme, miniștrii de externe ai Grupului celor șapte (G7) au declarat că țările lor vor continua să impună sancțiuni economice Rusiei și au îndemnat comunitatea internațională mai largă să respingă ceea ce au descris drept „expansionismul brutal” al Moscovei.

„Vom impune alte costuri economice Rusiei și persoanelor și entităților – în interiorul și în afara Rusiei – care oferă sprijin politic sau economic acestor încălcări ale dreptului internațional”, au spus liderii într-o declarație comună.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că ”nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Ucraina este victima agresiunii și susținem dreptul Ucrainei la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU”, dar prin decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Noul Tratat START ”întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată. Încurajez cu fermitate Rusia să-și reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a spus Stoltenberg în cadrul unei declarații de presă.

Între timp, premierul italian Giorgia Meloni a declarat că Roma va continua să sprijine Ucraina în fața atacurilor rusești, dar nu are de gând să ofere avioane de luptă Kievului.

„În acest moment, furnizarea de avioane nu este pe masă”, a declarat Meloni la o conferință de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul italian, aflat la prima sa călătorie în Ucraina de la invazia Rusiei, a fost un susținător ferm al Kievului, dar aliații săi din coaliția de dreapta au avut o poziție mai ambiguă în această problemă.

4 COMENTARII

  1. […] Liderul SUA își repetă sprijinul pentru Ukriane, în timp ce președintele rus a declarat că Moscova suspendă Noul Tratat START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice). Într-un discurs al cărui leitmotiv a fot cuvântul ”libertate”, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat la Varșovia sprijinul „neclintit” pentru Kiev, la câteva ore după ce liderul de […] Citeste mai mult […]

  2. […] Liderul SUA își repetă sprijinul pentru Ukriane, în timp ce președintele rus a declarat că Moscova suspendă Noul Tratat START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice). Într-un discurs al cărui leitmotiv a fot cuvântul ”libertate”, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat la Varșovia sprijinul „neclintit” pentru Kiev, la câteva ore după ce liderul de […]  » Vezi detalii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here