Primăria Municipiului București (PMB), prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), lansează astăzi un nou proiect cultural-educativ de anvergură, sub forma unui concurs de scriere creativă intitulat „Prietenie fără granițe”.
Desfășurat în perioada iulie 2025 – iunie 2026, proiectul își propune să promoveze valorile prieteniei, solidarității și respectului intercultural în rândul copiilor și adolescenților din Municipiul București și Județul Ilfov. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, inclusiv celor din comunitățile care frecventează colțurile multiculturale ale filialelor BMB (nepalez, ucrainean, pakistanez, etc.), oferind acestora o oportunitate valoroasă de exprimare liberă și creativă.
„Prietenie fără granițe” reprezintă o platformă pentru încurajarea dialogului intercultural și a incluziunii sociale prin literatură. Participanții sunt invitați să creeze texte literare – povestiri, poezii sau eseuri scurte – care explorează prietenia dincolo de granițele geografice, lingvistice, culturale sau sociale. Lucrările pot fi însoțite de ilustrații și vor fi evaluate de un juriu mixt, format din bibliotecari, cadre didactice și specialiști în educație interculturală.
„Prin acest concurs, Biblioteca Metropolitană București continuă să promoveze literatura ca instrument de cunoaștere, empatie și solidaritate. Ne dorim ca toți copiii și adolescenții implicați să simtă că vocea lor contează și că pot construi punți între lumi, chiar și printr-o simplă poveste. ‘Prietenie fără granițe’ este o invitație la dialog și la descoperirea celuilalt cu inima deschisă.” – Ramona Mezei, Manager, Biblioteca Metropolitană București
Textele selectate vor fi publicate într-un volum colectiv intitulat „Prietenie fără granițe”, iar lansarea oficială a acestuia va avea loc în iunie 2026, în rețeaua de biblioteci BMB, în cadrul unui eveniment festiv.
Concursul se desfășoară în filialele BMB, la școală sau acasă, iar lucrările vor putea fi înscrise în concurs numai în format electronic, împreună cu o fișă de înscriere și acordul parental, până în luna martie 2026. Participarea este gratuită.
Toți copiii ale căror creații vor fi selectate pentru publicare vor primi un exemplar gratuit al antologiei, iar cele mai valoroase lucrări vor fi recompensate cu diplome pentru Premiul I, II, III, Mențiuni speciale și Marele Premiu al juriului.
Prin acest demers, Biblioteca Metropolitană București își reafirmă rolul de spațiu activ de dialog cultural și educație incluzivă, sprijinind dezvoltarea empatiei, creativității și a gândirii critice în rândul tinerei generații.