În ultima perioadă, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, atrage tot mai des atenția că România riscă o criză bugetară severă. Declarațiile, chiar dacă au în spate date și analize ale specialiștilor, sunt de natură să alimenteze îngrijorările piblice și spaimele cetățenilor.
Mai mult, aflați în plină campanie electorală, unii actori politici folosesc aceste declarații
„Fără măsuri urgente, vom ajunge să creștem taxe și impozite”, avertizează Bolojan, aceeași declarație fiind reluată și amplificată de candidații la prezideniale George Simion, Elena Lasconi și Nicușor Dan.
De altfel, Dan și Lasconi, urcându-se pe notorietatea pozitivă și încrederea de care beneficiază acum Bolojan, îl propun, constant, pentru funcția de premier, în cazul în care ar câștiga președinția, deși funția nu permite decât nominalizarea unui prim-ministru la propunerea unei majorități parlamentare.
”România se află într-un moment de răscruce al economiei, iar deciziile politice din următoarele luni vor fi esențiale pentru evitarea unei crize bugetare severe”, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan.
Într-un interviu acordat postului Prima TV, Bolojan a subliniat, din nou, că, fără măsuri urgente pentru reducerea cheltuielilor publice, guvernul va fi nevoit să majoreze taxele și impozitele, ceea ce va afecta în special populația vulnerabilă.
„Sunt trepidații care pot duce spre recesiune. Dacă nu eliminăm cheltuielile inutile, vom ajunge să creștem taxe și impozite”, a avertizat Ilie Bolojan.
România se află într-o situație economică delicată, cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.
Președintele interimar a explicat că, în prezent, statul român se finanțează prin împrumuturi masive, care sunt contractate săptămânal, într-un context economic relativ stabil.
„Noi luăm împrumuturi mari săptămânal. Aceste împrumuturi ne permit să funcționăm, deci cheltuim mai mult decât ne-am putea permite”, a declarat Bolojan. Practica este nesustenabilă pe termen lung, mai ales în fața unor posibile turbulențe economice globale, a mai spus președintele interimar.
Pentru a reduce deficitul bugetar și a stabiliza finanțele publice, Ilie Bolojan a propus trei măsuri esențiale: eliminarea cheltuielilor inutile, aducerea sub control a instituțiilor și companiilor de stat care au scăpat de sub control, și o gestionare sistematică a cheltuielilor.
În plus față de problemele interne, România riscă să piardă fonduri europene esențiale din PNRR. Până în prezent, România a atras doar 9,4 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde de euro alocați.
„Ori vă cheltuiți banii pe care-i aveți, ori, dacă nu, o să îi pierdeți. Eu cred că n-ar fi bine să pierdem acești bani, pentru că înseamnă investiții care nu se fac în România”, a subliniat Bolojan.
Declarațiile lui Bolojan nu sunt greșite, atât doar că momentul ales pentru a le repeta în spațiul public se suprapune cu campania electorală pentru prezidențiale. În loc să aibă efecte în economie, sunt preluate în argumentațiile prezidențiabililor.