Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan a declarat la Antena 1, că este de acord ca partidul în care se va întoarce după cele 3 luni de la Cotroceni, să îşi asume toată responsabilitatea pentru a face parte dintr-o formulă de guvernare care să dea un guvern stabil, el arătând că nu doar premierul este important, ci este importantă o echipă puternică.
”Noi avem în momentul de faţă un premier interimar, ceea ce nu cred că este bine, dar asta este situaţia în care se regăseşte ţara noastră, şi imediat după aceste alegeri este nevoie, pentru că avem o presiune de timp, să se formeze o majoritate parlamentară care să susţină un premier. Deci problema nu este să vrei tu să ocupi o funcţie, indiferent ce este persoana respectivă, ci să existe o majoritate care să susţină un anumit format”, a spus Ilie Bolojan, la Antena 1, despre preluarea poziţiei de premier.
Preşedintele interimar a mai spus că, din păcate, această majoritate nu este foarte uşor de format, pentru că Parlamentul României este pulverizat din punct de vedere politic.
”Niciun partid nu are o pondere mai mare de 23% şi suntem în situaţia în care, pentru a forma practic o majoritate stabilă, pentru că doar un astfel de guvern poate trece în România prin această perioadă dificilă care va urma, trebuie format din 3-4 partide în aşa fel ca să ai o majoritate stabilă. Asta e o condiţie importantă”, a explicat Bolojan.
Preşedintele a mai afirmat că va fi important cine va fi ales preşedintele României, pentru că găsirea unui guvern interimar îi dă preşedintelui posibilitatea să joace acest joc constituţional în România, deci va conta mult care va fi susținerea pe care preşedintele României o dă sau nu unui candidat.
Bolojan a mai spus că va conta acel candidat, pentru că în momentul în care îţi asumi o anumită răspundere, e o mare responsabilitate şi pentru a livra de pe o astfel de funcţie trebuie să ai autoritate, trebuie să ai capacitate de execuţie, trebuie să ai suport politic, pentru că altfel n-ai făcut nimic.
”Eu sunt foarte de acord că atât eu cât şi partidul pe care eu l-am reprezentat până în această perioadă de interimat, are responsabilitatea pentru că a contribuit şi el la această situaţie neplăcută în care este România, să nu dezerteze de pe acest front al răspunderii şi să participe la acestei negocieri şi sunt de acord să ne asumăm toată responsabilitatea pentru a face parte dintr-o formulă de guvernare care să dea un guvern stabil”, a menţionat preşedintele.
Potrivit lui Bolojan, nu doar premierul este important, ci este importantă o echipă puternică în aşa fel încât fiecare partid să-şi trimită cei mai buni oameni pe care îi are, să facă fiecare în domeniul lui maxim posibil în condiţiile date.
”Poţi să ai un premier foarte bun, dar dacă ministrul de la Transporturi nu este un ministru performant sau cel de la Finanţe nu este un ministru performant, unul nu-ţi termină autostrăzile, celălalt te îngroapă financiar şi la final lucrurile ies prost”, a completat el.
PNL, partidul din care face parte Ilie Bolojan și pe care probabil, îl va conduce în urma unui congres care va avea loc în această vară, are o pondere de 14,28% în Senat și de 13,20% în Camera Deputaților, fiind a treia formațiune din Parlament, după PSD (23,30% / 21,96%) și AUR ( 18,30% / 18,01%). Așadar, în cazul formării unui guvern bazat pe partidele pro-occidentale, în mod normal, tot social-democrații ar trebui să vină cu o propunere de prim-ministru, ceea ce candidatul independent Nicușor Dan a și spus-o, voalat, chiar dacă public îl susține permanent pe Ilie Bolojan. Împreună cu USR, actuala formulă nu ar mai avea probleme în a-și trece legile prin Parlament.
Există și varianta unui guvern minoritar format din PNL, USR, UDMR și minorități, cu Ilie Bolojan în frunte, și cu susținerea PSD din Parlament. Însă aici lucrurile s-ar putea complica, social-democrații urmând să facă legea în Parlament.
În cazul în care candidatul AUR, George Simion, va câștiga alegerile prezidențiale, lucrurile se vor complica, o variantă de guvern minoritar, pe care o declară atât Simion, cât și ceilalți susținători, fiind greu de realizat doar cu POT, o formațiune de 7,7% în Parlament.
Un Guvern AUR-POT ar avea doar un sfert din susținerea Parlamentului.
Nu în ultimul rând, PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, dar și a altor fruntași, a spus clar că nu există, sub nicio formă, intenția de a colabora și de a face o alianță cu AUR. La viitoarele negocieri, PSD va fi reprezentat tot de Marcel Ciolacu, un congres care să analizeze situația partidului fiind programat după vacanța de vară.
Din păcate, demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului a deschis o cale imensă viitorului președinte pentru a influența numirea formarea noului Cabinet, implicit numirea noului prim-ministru.