Acasă Info Local Bragadiru/Acţiune de erbicidare pentru stoparea răspândirii ambroziei pe domeniul public

Bragadiru/Acţiune de erbicidare pentru stoparea răspândirii ambroziei pe domeniul public

DISTRIBUIȚI

Începând cu 10 iunie 2020, Primăria orașului Bragadiru desfăşoară o acţiune de erbicidare pentru stoparea răspândirii ambroziei pe domeniul public.

”Vreau să mă asigur că acţiunea se va desfășura fără incidente și vă sfătuiesc să păstrați distanţa fată de zonele unde se actionează. Această buruiană are efecte extrem de nocive asupra corpului uman, circa 15% din populație fiind alergică la polenul ei. Administrația pe care o conduc intervine întotdeauna prompt si soluționează problemele în apărarea sănătății locuitorilor”, declară primarul orașului, Vasile Cimpoeru.

Primăria oraşului Bragadiru s-a alăturat, astfel, autorităților centrale și locale care au informat si au atras atenția asupra problemelor de sănătate provocate de ambrozie.

”Reiterez apelul către proprietarii sau deținătorii de terenuri și beneficiarii lucrărilor de construcții, pe ale căror suprafețe sunt depistate focare de infestare, să ia măsuri pentru combaterea ambroziei. Reprezentanții primăriei identifică terenurile cu ambrozie și pe proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și pe beneficiarii lucrărilor de construcții unde sunt descoperite focare de infestare, potrivit art. 3 din alin. (1) din HG nr. 707/2018. În prealabil aceștia sunt avertizați printr-o somație transmisă de primărie asupra obligațiilor ce le revin și asupra sancțiunilor ce pot fi aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale. În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1)-(3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia de a distruge buruiana si de a informa in scris primăria despre locaţia terenului infestat, pentru a verifica lucrările de combatere”, atenționează primarul Cimpoeru.

Atunci când planta ocupă spații compacte, cele mai bune rezultate de eradicare se obțin prin cosire manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, iar în cazul unor focare izolate ambrozia poate fi îndepărtată prin smulgere sau secerare folosind mănuși de protecție.

Ambrozia este o plantă invazivă care crește spontan pe terenurile abandonate, mai ales de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, a lacurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație sau prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite sau pe șantierele de construcții. Polenul de ambrozie provoacă alergie, sensibilitatea manifestându-se cel mai frecvent ca rinoconjunctivită, astm sau simptome cutanate, cea mai severă formă de reacție fiind șocul anafilactic.

Acţiunile desfăşurate de administraţia publică locală în cazul sesizărilor privind terenurile infestate cu ambrozie sunt identificarea terenurilor de către primării şi crearea unui centralizator care este transmis către Prefectură și Direcţia pentru Agricultură Ilfov, transmiterea somaţiilor către proprietari, constituirea unei comisii mixte formată din reprezentați ai Prefecturii, Direcției Agricole Judetene Ilfov și Administrației Publice Locale, care va face verificări în teren și va acorda sancțiuni.

Amenzile pentru ignorarea măsurilor necesare de combatere a ambroziei sunt de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Primul control al comisiei aplică avertismente, iar al doilea aplică amenzi unde nu s-au respectat avertismentele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × five =