În zilele de 22 și 23 ianuarie, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, și Remus Trandafir, directorul Direcției de Management Programe de Dezvoltare, s-au aflat la Bruxelles pentru a discuta despre strategia pentru Ilfov și a pentru a accesa banii europeni pentru următorul exercițiu financiar 2021 – 2027, dar și pentru a rezolva proiectele care sunt deja în desfășurare – racordarea la rețelele de apă și canalizare pentru localitățile care fac parte din ADIA și gestionarea deșeurilor.
Petrache: ”Gata! I-am lămurit pe partenerii noștri și ne sprijină toate proiectele! I-am arătat lui Carsten Rasmussen că ele sunt într-o viziune integrată și că fără apă, canal, plan de gestionare a deșeurilor și mobilitate urbană nu se poate. E pentru prima oară când a înțeles exact ce vrem noi să facem și a fost total de acord. Odată am văzut că se destinde! A zis așa: Vă înțeleg și vă susțin proiectele, aveți dreptate!. A fost un pic reticent în ceea ce privește Măgurele Science Park, dar după ce a văzut ce potențial extraordinar are acest parc științific, s-a schimbat la 180 de grade. Deschiderea a fost totală. A fost bună discuția!”
Pe masa lui Carson Rasmussen, șeful Unității de dezvoltare pentru România, a ajuns documentația completă pentru proiectul APĂ – CANAL, de 360 de milioane de euro. Mai trebuie doar semnătura lui.
”Îi voi demonstra că este vital pentru comunitatea noastră. Ca și planul pentru colectarea și valorificarea deșeurilor, finalizat după dezbaterile publice pe care le-am avut cu experții de mediu și ONG-urile, zilele trecute la București”, scria Petrache pe FB înainte de a pleca la Bruxelles.
Cu Rasmussen a discutat, așadar, despre accesarea fondurilor europene pentru construcția Măgurele Science Park (MSP), Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei și rețeaua de stații de autobuz smart în județ.
MSP va însemna cel mai ambițios parc științific din sud-estul Europei în termeni de transfer tehnologic de la cel mai puternic laser din lume către cercetare și mediul de business.
Nodul Intermodal va însemna trasferul mărfurilor de la un depozit cu cea mai mare capacitate din țară către aeroport, autostradă și port, iar stațiile smart vor fi spații dotate cu un display de pe care să afli când ajunge autobuzul, cu tonomat de bilete, prize pentru telefoane, trotinete sau mașini electrice și senzori de măsurare a calității aerului.