Acasă Economie Bucureșteni, aveți apă caldă? Da, dar e rece!

Bucureșteni, aveți apă caldă? Da, dar e rece!

Curtea de Conturi a descoperit că Termoenergetica încasează facturi pentru apă caldă, deși aceasta este rece

Curtea de Conturi a constatat că, deși puteau beneficia de reducerea facturii pentru energie termică, bucureștenii racordați la rețeaua municipală de apă caldă și căldură centralizată, au fost suprataxați de Termoenergetica, cel puițin în perioada 2022 – 2024, perioadă analizată de Curtea de Conturi.

De fapt, modalitatea prin care Termoenergetica, fostă RADET, încasează mai mult decât furnizează este veche, mulți bucureșteni reclamând aceste aspecte, fără niciun rezultat.

Explicația Termoenergetica pentru această situație este că păgubiții nu au cerut, oficial, reducerea facturii. Deci, ca în multe cazuri, vina este aruncată tot pe consumator, adică pe asociațiile de proprietari. Cel care păcălește și fraudează nu are nicio vină și nu plătește nimic, doar încasează.

Ca urmare a verificărilor Curții de Conturi privind realitatea și corectitudinea facturării serviciilor prestate de Termoenergetica, s-a constatat că, în perioada 2022-2024, nu au fost respectate clauzele contractuale cu privire la furnizarea către asociațiile de proprietari a apei calde de consum la temperatura prevăzută în contractele încheiate. Au fost analizate 45 de tranzacții din perioada 2022-2024, facturi emise de compania municipală către asociațiile de proprietari, din toate cele 6 sectoare ale municipiului București, reprezentând contravaloarea consumului încălzire/apă caldă, respectiv fișele consumurilor înregistrate de contoarele de branșament realizate prin citirea de la distanță a înregistrărilor acestora, lunar, de către personalul entității. Din analiza efectuată asupra facturilor emise având la bază fișa de consumuri preluată din contoare s-a constatat că, în momentul citirii contoarelor de apă caldă pentru preluarea consumurilor în facturile emise clienților, doar în 5 cazuri din cele 45 tranzacții analizate, temperatura apei calde era în parametrii contractuali.

Așa cum a fost prevăzut la art.8, alin.3, lit.a din contractele încheiate, asociațiile de proprietari, în calitate de consumatori, puteau beneficia de reducerea valorii facturii ”cu contravaloarea cantității de căldură din apa caldă de consum nelivrată, în cazul în care temperatura medie a acesteia, din luna de facturare, este mai mică de 50 grade C”, aspect care, în cazurile analizate în eșantionul selectat nu a fost respectat, arată Curtea de Conturi.

”În legătură cu asigurarea agentului termic pentru încălzire, având în vedere informațiile din fișele de consumuri prezentate, respectiv a faptului că temperatura instant a agentului termic nu poate fi comparată/corelată cu cea exterioară (la același moment), nu ne putem pronunța asupra respectării prevederilor contractuale. Mai mult decât atât, contractele de furnizare a energiei termice încheiate cu asociațiile de proprietari conțin clauze cu parametrii care nu pot fi măsurați cu contoarele existente (nu poate fi verificată corelația dintre temperatura agentului termic pentru încălzire la punctul de separare cu cea conform diagramei de reglaj)”, se precizează în raportul de audit.

Asociațiile plătesc energia termică efectiv consumată calculată automat de contoare. Dacă în cazul energiei calculate pentru încălzire acest aspect poate fi reținut, în cazul apei calde aspectul nu are relevanță, întrucât o apă caldă la o temperatură de 20 grade C sau mai puțin nu mai are caracteristicile produsului facturat și, în consecință, nu se justifică facturarea agentului termic consumat pentru încălzirea insuficientă a acesteia (se facturează, de fapt, apă menajeră rece), susține Curtea de Conturi. Se constată însă că acest aspect nu a fost avut în vedere în legislația specifică și în instrucțiunile în domeniu emise de autoritățile de reglementare și, în consecință, nici în contractele de furnizare încheiate cu beneficiarii finali. ”Referitor la reducerea valorii facturilor pentru nerespectarea parametrilor tehnici din contract, potrivit justificării CMTB, în cea mai mare măsură reducerile nu au fost calculate deoarece asociațiile de proprietari nu au solicitat acest lucru”, mai arată Curtea de Conturi.

Cauzele și împrejurările care au determinat abaterea consemnată constau în inexistența unei analize continue a parametrilor agentului termic furnizat, pentru a se asigura în permanență respectarea clauzelor contractuale și confortul termic al cetățenilor, precum și în funcționarea defectuoasă a sistemului de control intern managerial, potrivit raportului de audit al Curții de Conturi. Consecințele nerespectării clauzelor contractuale au determinat neasigurarea confortului termic al cetățenilor.

Curtea de Conturi a somat Termoenergetica București să asigure corelația între clauzele contractelor de furnizare a energiei termice cu parametrii tehnici ce pot fi citiți pe contoarele existente. Totodată, compania a fost obligată să menționeze în toate facturile emise către beneficiari că au dreptul de a activa clauza penalizatoare pentru nerespectarea parametrilor tehnici contractuali, precum și să adauge la următoarea factură emisă către beneficiari o anexă cu prezentarea modului concret în care clientul poate citi parametrii afișați de contorul montat la branșament. Termenul de implementare a măsurilor a fost stabilit la 30 noiembrie 2025.

În cadrul aceluiași audit, s-a constatat că un sfert dintre salariații Termoenergetica au avut posibilitatea să încaseze un ”spor de performanță”, care s-a acordat doar în baza unor referate din care nu reieșeau clar  activitățile (conform fișei postului) care au adus beneficii companiei. Așadar, sporul de performanță a fost acordat fără indicatori de performanță clari, care să poată fi cuantificați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.