Acasă Cultura București: A fost dezvelită statuia marelui poet georgian Şota Rustaveli

București: A fost dezvelită statuia marelui poet georgian Şota Rustaveli

DISTRIBUIȚI

Bucureștiul s-a înfrățit cu Tbilisi

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a participat ieri, alături de primarul orașului Tbilisi, Kakha Kaladze şi de ambasadorul Georgiei în România, Nikoloz Nikolozishvili, la ceremonia de inaugurare a monumentului de for public „Şota Rustaveli”, care a avut loc în Parcul Regele Mihai I.

La eveniment au mai fost prezenţi secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Fota, oficiali ai altor ambasade reprezentate la Bucureşti, Viceprimarii generali ai Capitalei, Stelian Bujduveanu şi Horia Tomescu, Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanu, precum şi delegaţia primarului Kakha Kaladze, formată din membri ai Parlamentului georgian şi oficiali ai municipalităţii Tbilisi.

Nicușor Dan: ”Am dezvelit astăzi statuia marelui poet Şota Rustaveli, o lucrare semnată de sculptorul Gigauri Guram. Monumentul a fost donat de Ambasada Georgiei la București şi amplasat de Primăria Capitalei, prin Direcția de Arhitectură Peisagistică. Este o onoare pentru noi să găzduim bustul unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literaturii georgiene, autorul poemului epic naţional georgian Viteazul în blană de tigru, cea mai citită şi iubită carte în Georgia.

Când vorbim de artişti, când vorbim de opere de artă, există un singur criteriu: dacă lumea te citeşte la câteva sute de ani distanţă, înseamnă că ai atins ceva universal uman şi înseamnă că ai avut valoare.

Celebrăm acum respectul pentru cuvântul scris, pentru că poezia aparține tuturor indiferent de vârstă, culoare sau religie. Este o onoare să fiu la aceest eveniment, în numele bucureștenilor”.

Primarul orașului Tbilisi, Kakha Kaladze: „Sunt mândru și bucuros că în timpul vizitei mele în România am avut ocazia să particip la ceremonia de dezvelire a bustului Şota Rustaveli. Poemul Viteazul în blană de tigru este o epopee națională, dar, în același timp, este o comoară a culturii mondiale, care nu are granițe naționale. Poemul este înscris pe merit în tezaurul cultural al lumii occidentale, iar Rustaveli este unul dintre autorii care au contribuit la formarea culturii și civilizației europene. Poemul este tradus și în limba română și a fost publicat pentru prima dată în 1956.

Mă bucur că prietenia între două națiuni, începută cu secole în urmă, continua”.

La rândul său, ambasadorul Georgiei la Bucureşti, Sa Nikoloz Nikolozishvili, a mulţumit Primăriei Capitalei pentru implicare şi a transmis un mesaj din partea preşedintelui Georgiei, Salome Zurabișvili:

„Astăzi e o zi mare în istoria țărilor noastre, acest monument va fi un simbol al frăției și al relațiilor culturale dintre națiunile noastre. Poemul de geniu al lui Şota Rustaveli nu are un analog în moștenirea literară georgiană de 16 secole și a dobândit o semnificație literară universală, datorită monumentalității, limbajului artistic, înțelepciunii și semnificației sale culturale”.

În cadrul evenimentului, Iulian Fota, secretar de Stat al MAE, a reamintit că România a fost primul stat care a recunoscut restabilirea independenței Georgiei, la 27 august 1991, fiind totodată unul dintre cei mai constanți și mai fermi susținători ai aspirațiilor europene și euroatlantice ale Georgiei.

Tot la 30 mai, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, primarii celor două oraşe, Nicuşor Dan şi Kakha Kaladze, au semnat un acord de înfrăţire între cele două capitale, punând astfel bazele unei colaborări în domenii precum: cultură, artă, ştiinţă, infrastructură, turism şi asistenţă socială.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here