Ucraina trebuie să prezinte României, astăzi, 18 septembrie 2023, măsurile de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor. Vineri, Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile privind exporturile de cereale ucrainene, după ce Ucraina a promis că va lua măsuri pentru a controla exporturile de produse agricole spre ţările vecine.
Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că intenționează să mențină interdicțiile de import pentru cerealele ucrainene, în timp ce Bulgaria a decis să nu prelungească aceste restricții dincolo de 15 septembrie. Ucraina a salutat decizia Bulgariei, în timp ce Kievul a avertizat că orice demers unilateral al statelor est-europene de a prelungi restricțiile după această dată ar putea fi ilegal și ar putea afecta interesele economice comune. Ucraina a amenințat cu arbitrajul internațional în legătură cu restricțiile.
România a anunțat că își va anunța decizia după ce Kievul va respecta angajamentul privind controlul exporturilor de cereale.
Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale înainte ca invazia rusească din 2022 să îi afecteze capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine a afectat veniturile fermierilor est europeni, astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.
În luna mai a acestui an, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica acţiunile unilaterale ale ţărilor membre şi a impus propriul său embargou cu privire la importurile din Ucraina în ţările vecine. Conform restricţiilor introduse de Bruxelles, Ucrainei i s-a permis să exporte produse agricole prin cele cinci ţări membre UE din Europa de Est, cu condiţia ca aceste produse să fie vândute în altă parte.
Eurodeputatul Daniel Buda a cerut Comisiei Europene să-și asume ”responsabilitatea garantării unui tranzit de cereale din Ucraina către zonele unde într-adevăr este nevoie, fie în statele africane, unde astăzi se moare de foame, fie în țările europene în care, din cauza secetei, există un deficit de cereale. Rămânerea acestor cereale în țările din proximitatea graniței cu Ucraina creează perturbări grave ale pieței, cu consecințe incomensurabile asupra fermierilor.
Astăzi, în România, fermierii nu-și pot valorifica producțiile de cereale la prețuri care să le acopere costurile de producție. În același timp, logistica de transport și depozitare este suprasaturată, iar compensațiile acordate din rezerva de criză nu acoperă nici măcar două procente din pierderile de venit”. În cadrul dezbaterii din 12 septembrie privind exporturile de cereale ucrainene după încheierea participării Rusiei la Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care a precedat decizia Comisie Europene, Buda a cerut prelungirea interdicției de export din Ucraina către România și restul statelor din proximitatea graniței cu Ucraina după 15 septembrie, cel puțin până la finalul anului.
Potrivit Forbes Romania, Ucraina a exportat în perioada ianuarie-august 2023 mai multe cereale prin portul Constanţa decât în tot anul 2022, chiar dacă volumele au scăzut recent după ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre i-au făcut pe exportatorii ucraineni să se îndrepte spre rutele rutiere şi feroviare.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa este acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condiţiile în care cerealele ajung în portul românesc cu camioanele, pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.
Datele prezentate de autoritatea portuară arată că în primele şapte luni ale acestui an o cantitate de 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au fost expediate prin portul Constanţa. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa.
Oficialii români au anunţat că în perioada următoare vor să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ruseşti, până la patru milioane de tone, iar investiţiile în infrastructură sunt în derulare.
[…] Ucraina trebuie să prezinte României, astăzi, 18 septembrie 2023, măsurile de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor. Vineri, Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile privind exporturile de cereale ucrainene, după ce Ucraina a promis că va lua măsuri pentru a controla exporturile de produse agricole spre ţările vecine. Polonia, Slovacia și […] Citeste mai mult […]