Acasă Anchete BULDOGUL, PRAF

BULDOGUL, PRAF

DISTRIBUIȚI

blagaVasile Blaga, sub control judiciar, a demisionat din fruntea PNL și nu mai e șef de campanie electorală

Procurorii DNA l-au dispus măsura controlului judiciar pentru Vasile Blaga. Copreședintele PNL este investigat pentru trafic de influență fiind acuzat că în perioada 2009-2012 ar fi intervenit pentru acordarea unur contracte în mod preferențial unor firme în schimbul unui procent din contravaloarea acestora.

La ieșirea de la DNA Ploiești, Vasile Blaga a lăsat de înțeles că s-ar putea să își depună demisia, lucru care s-a întâmplat la scurt timp. ”Eu sunt garantul respectării statului și a tuturor deciziilor partidului” a spus acesta făcând referire la statul PNL în care se interzice ocuparea unei funcții de conducere de către o persoană care este cercetată penal. Vasile Blaga a mai afirmat că nu sunt adevărate acuzațiile ce i se aduc și că își va demonstra nevinovăția.

Copreședintele PNL a fost audiat miercuri dimineață la sediul DNA Ploiești pentru fapte comise în perioada când ocupa funcția de ministru de Interne.

Vasile Blaga a anuntat intr-un comunicat de presa ca isi depune demisia din functia de co-presedinte al PNL, afirmand ca isi va dovedi ”nevinovatia in fata institutiilor abilitate”.

”In urma acuzatiilor care mi s-au adus astazi, imi voi dovedi nevinovatia in fata institutiilor abilitate. Eu insumi sunt garantul respectarii Statutului PNL si a tuturor deciziilor partidului. Nu pot sa cer colegilor mei sa respecte criteriile de integritate, iar eu sa nu o fac. Ca atare, voi actiona in consecinta si imi depun demisia din functia de co-presedinte al Partidului National Liberal si din cea de sef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an” susține Blaga. ”Buldogul”, de asemenea, nu se va mai afla pe listele electorale pentru alegerile din decembrie. În locul său, ca șef de campanie electorală, ar putea veni Gheorghe Falcă sau Gheorghe Fluture.

Alina Gorghiu, aflată la Paris, a precizat că va pleca imediat spre București.

”Buldogul”, acuzat că a luat șpagă 700.000 de euro – Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gheorghe Ștefan, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, Horațiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență și Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să ”cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare. Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Suma despre care se spune că ar fi primit-o Vasile Blaga, în calitate de președinte al PDL, este aceeași cu cea despre care se spune că a fost găsită în mașina acestuia, percheziționată, condusă la momentul respectiv de șeful IPJ Bihor, chestorul de poliție Liviu Popa.

În dosarul lui Blaga a fost audiată miercuri și Elena Udrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here