Acasă Editorial CA LA NOI LA NIMENI…

CA LA NOI LA NIMENI…

DISTRIBUIȚI

Urmărind viața politică cel puțin de când cu USL-ul ăsta nou, îi vezi pe Victor Ponta și pe miniștrii săi anunțând săptămânal fel de fel de măsuri luate pentru sprijinirea micilor și tinerilor întreprinzători, încât mai că-ți fuge fotoliul de sub tine, alergând să-ți faci o firmă și să devii propriul stăpân, economic vorbind. Hei, dragii mei, iată cum am pornit eu demersurile pentru înființarea unei firme, convins fiind că dacă nu pot obține vreun proiect european, măcar, cu siguranță voi obține din partea Guvernului un stimulent, un sprijin sau o susținere reală pentru dezvoltarea unei afaceri care va produce poate și unul-două locuri de muncă pentru cei aflați în căutare de așa ceva. Si am început: Pasul unu: Stabilesc un sediu social, fac un contract de închiriere pentru un spațiu modic – 146 de lei. Pasul doi: Merg la Registrul Comerțului să mă documentez pentru necesarul de acte. Ești învârtit de colo colo, până cineva binevoitor îți sugerează sa mergi ”după colț” unde este o firmă care aleargă pentru tine. Aiurea! O face pentru bani…600 de lei. Punct. Pasul trei: După rezervarea numelui (alți bani) și o săptămână  ieseeeee firmaaaa! Ce vrei să faci? Păi, un punct de lucru. Hmmm, alte acte. Contract de închiriere spațiu, declarație și… alți 600 de lei, să trăiască! Parcă s-au vorbit, frate, ăștia! Pasul patru: Ți-a ieșit punctul de lucru: Casă de marcat: 500 de lei, promoție! Înregistrarea: 300 de lei! Deja nu mai scriu correct. Părul meu proaspăt tuns, de patron de firmă, se ridică brusc. Nu știu ce mai vrea și ăsta! În fine, se termină și cu asta. Buuun! Trebuie marfă, produse. Din ce agonosisem, reușesc să înjghebez ceva și să demarez afacerea.

Între timp, simțindu-mă patron în toată regula, mă hotărăsc să prind un fond din ajutoarele mult promise de statul român. Aaaa, nu aveți activitate în mediul rural și nu vă puteți încadra. Nu aveți cu ce să garantați dacă vreți să faceți producție. Sau trebuie să declarați profit și după aceea veniți. Oameni buni, sunt firmă nouă, am o idée de afaceri, am nevoie de un pic de ajutor și voi încerca să angajez legal pe cineva, să plătesc taxe din care premierul să facă școli, spitale, grădinițe, cum îi place să ne spună la tv. De unde profit, de unde bilanț, că e noua firma?! Mergeți la bănci, poate vă ajută ele….Nu vă mai spun ce am pățit și acolo, dar trebuie să adaug că una dintre ele mi-a spus că pot obține finanțare după ce ajung cu cifra de afaceri la DOUă MILIOANE DE EURO! Fraților, le-am zis, păi când o să am acești bani nu mai am nevoie de voi, nu mai am nevoie de firmă, nu mai am dorința să creez locuri de muncă sau plusvaloare. Plec de nebun cu familia și nu arunc nici cu frimituri în urmă, să fiu sigur că rătacesc drumul.

Of, deja nu mai pot nici scrie de cât am obosit povestind. Și, culmea, în timp ce scriu îl mai văd și pe premier la tv, în bărcuța cu vicele, de parca erau în bancul acela: să se plimbe cu bărcuța, Ceaușescu și Lenuța! Și dacă tot veni vorba despre autorități, stați să vă mai spun, că după ce am terminat cu băncile, cineva de la Poliția Locală (n-am înțeles rostul acesteia), o mică armată a fiecărui primar, mă informează ca am nevoie de un aviz de funcționare de la primărie. Sigur, bucuros, ce trebuie să fac, cum obțin așa ceva? Păi, stați că nu e așa simplu, că ăsta e greu de obținut, dar dacă aveți disponibili 1.000 de euro puteți funcționa și fără aceasta, altfel s-ar putea să rămâneți fără afacere.!!! Poftim?! Nu vă e rușine, funcționari plătitiți din bani publici, din banii mei, din taxele mele și din munca mea?

Nu vreau să vă mai necăjesc mai mult și nici să vă descurajez, dar vă mai spun că într-o discuție cu un prieten din Europa, acesta m-a întrebat: Chiar atât de coruptă e țara asta? Nu am știut să-i răspund…  În nebunia care mă cuprinsese, nu mai reușeam să discern lumina de întuneric și binele de rău.

Dar, dacă aveți răspuns la această întrebare, scrieți-ne pe adresa noastră de e-mail viitorul@gmail.com sau pe adresa de facebook www.facebook.com/viitorul.ilfovean.

Sau povestiți-ne întâmplări și despre piedicile puse de funcționărimea de la stat. Al Dumneavoastră,

Cu drag,

CETĂTEANUL ROMÂN!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here