Acasă Economie Cadastru gratuit pentru proprietarii de terenuri din Clinceni

Cadastru gratuit pentru proprietarii de terenuri din Clinceni

DISTRIBUIȚI

Cei care dețin terenuri pe raza localității Clinceni vor beneficia de cadastru gratuit.
Firma care se va ocupa de lucrări a început campaniei de informare a cetățenilor comunei Clinceni pentru o perioadă de 30 de zile, din data de 7 mai, conform Legii Cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Așadar, până pe 7 iunie, echipele firmei afișează postere și împart pliante pe toata raza localității.
Pentru mai multe informații, cei interesați sunt invitați la sediul Primăriei Clinceni, de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00, la Deparamentul Registrul Agricol.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat primele acorduri-cadru pentru începerea lucrărilor de cadastru general în primele 63 de comune în urmă cu trei ani, aproximativ 224.000 de români urmând să beneficieze în perioada următoare de cadastru gratuit.

Potrivit procedurii, primarul localităţii are obligaţia să înştiinţeze toţi deţinătorii de imobile (prin afişare şi prin alte mijloace de publicitate), cu privire la obligaţiiile acestora, respectiv: a) de a permite accesul specialiştilor să execute măsurătorile; b) de a prezenta actele juridice referitoare la imobile; c) de a identifica limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate; d) de a verifica informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale”.

Verificați-vă toate actele de proprietate

Dacă proprietarii nu sunt în localitate sau, pur şi simplu, nu se prezintă, identificarea limitelor imobilului se va face în lipsa acestora. Potrivit legii, primarul este obligat să elibereze certificate şi să furnizeze gratuit echipelor de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru toate datele necesare, inclusiv pentru cei care lipsesc din localitate.

În primul rând trebuie să pregătiți /verificați toate actele de proprietate privind casa, curtea, grădina şi celelalte terenuri, intravilane sau extravilane, pe care le deţineți.

Dacă nu ați făcut succesiunea şi imobilele în cauză figurează încă pe numele părinţilor/bunicilor decedaţi, pregătiți toate actele necesare efectuării succesiunii legale: actele de proprietate precum şi certificatele de naştere şi certificatele de deces ale antecesorilor, eventualele testamente sau acte de donaţie întocmite de aceştia etc.

Potrivit legii, şi cadastrarea şi dezbaterea succesiunilor se vor realiza din fondurile ANCPI, în condiţiile Legii nr. 150/2015(care modifică Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare).

Ca urmare, şi contravaloarea taxelor notariale pentru eliberarea certificatului de moştenitor va fi suportată tot de ANCPI. Dar, pentru a nu avea surprize la încheierea succesiunii, e indicat să vă informați. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here