“Îmi voi aduce aminte mereu de aceste zile!”, “Am învăţat atât de multe lucruri interesante”…sunt cuvintele copiilor participanţi în prima tabără organizată de Asociaţia pentru Creativitate,în cadrul proiectului “CălătorEŞTI”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Timp de 17 zile, 60 de copii proveniţi din medii vulnerabile din localitatea Cernica au beneficiat gratuit de ateliere cultural-educative susţinute de artişti, scriitori sau specialişti în educaţie.
Partener în acest proiect ne-a fost Şcoala Gimnazială Nr.1 din Cernica.
Ne-am dorit ca prin activităţile desfăşurate – lectură, fotografie, ceramică, dezvoltare personală,lucru creativ în natură – să stârnim interesul acestor copii pentru educaţie şi cultură, având în vedere că aceştia se confruntă cu probleme sociale grave generate de abandonul şcolar, sărăcie,lipsa unei perspective la nivelul familiei şi comunităţii.
Au răspuns demersului Asociaţiei pentru Creativitate scriitoarele: Mihaela Coşescu, Carmen Tiderle, Iulia Iordan şi Cristina Beatrice Preda, cineasta Anca Ciuclaru şi artiştii Alina
Tudor şi Răzvan Neagoe. Tuturor, le mulţumim!
Promovarea literaturii pentru copii a reprezentat întotdeauna pentru asociaţia noastră un obiectiv deosebit de important în proiectele realizate. Tabăra #CălătorEŞTI a venit cu ceva nou în desfăşurarea atelierelor de lectură – cadrul natural. Stimularea copiilor prin elemente ce ţin de vegetal, de natură, a contribuit la captarea atenţiei copiilor şi la eliminarea factorilor de stres care diminuează creativitatea.
Sesiunile de storytelling, improvizaţie, lectură au fost o încântare şi au demonstrat că, gândite altfel, orele de la clasă ar putea fi cu siguranţă mult mai atractive. “Ne-am încălzit cu jocuri de cuvinte, iar copiii au intrat pe terenul poeziei unde și-au pasat abil rime și idei, au driblet plictiseala și au înscris pentru echipa imaginației!”, sunt cuvintele scriitoarei Carmen Tiderle, la finalul atelierului.
Experienţa alături de cele patru scriitoare a fost dublată de darurile în cărţi oferite de Asociaţia pentru Creativitate tuturor elevilor. Ştim cât de important este pentru un copil un volum cu poveşti; mirosul cărţii proaspăt tipărite, ilustraţiile care te invită la visare. De aceea, volumele“Unde vrei să mergi?” de Mihaela Coşescu, “Pădurea într-o parte” de Cristina BeatricePreda, „Luli şi căsuţa din copac” de Iulia Iordan şi “Cornute cosmonaute şi alte 116 de
nonsensuri” de Carmen Tiderle au ajuns în casele copiilor.
De la literatură am trecut la artă dramatică şi dezvoltare personală prin intermediul
tehnicilor teatrale. Împreună cu Anca Ciuclaru, cineast şi specialist în educaţie, în aventura
#CălătorEŞTI, am făcut loc jocului, cel mai frumos mod de a petrece timpul liber şi de a da frâu
liber imaginaţiei. Prin joc şi tehnici teatrale, copiii au învăţat, într-o manieră creativă şi
distractivă, cum să rezolve şi să răspundă provocărilor, cum să îşi gestioneze emoţiile şi să se
adapteze unui grup.
Am ajuns şi în zona actoriei, unde Anca le-a propus copiilor diferite scenarii pe care aceştia le-au interpretat folosindu-se în special de limbajul corpului Frumuseţea naturalului localităţii Cernica a fost pusă în evidenţă prin atelierele de ceramică şi fotografie, coordonate de artiştii Alina Tudor şi Răzvan Neagoe. Pentru prima dată, copiii au modelat şi decorat vase din lut şi au înţeles întregul drum în creaţia obiectelor din ceramică.
“Experienţa taberei din Cernica a fost o călătorie pentru toţi cei implicaţi, în sensul cel maiprofund. O aventură în care a fost extrem de valoros drumul în sine şi care ne-a trimis pe fiecare dintre noi înăuntrul nostru, a scotocit, stimulat şi valorificat resursele fiecăruia şi ne-a adus pe toţi într-un punct nou, din care să putem pleca pe un alt traseu.”, Alina Tudor, artist ceramist şi preşedinte al Asociaţiei pentru Creativitate.
Cianotipia a fost vedeta atelierului de fotografie. Răzvan Neagoe le-a prezentat copiilor din Cernica această tehnică, un proces fotografic folosit încă din primele etape ale istoriei
fotografiei. Copiii au învăţat să alcătuiască o compoziţie folosind elemente vegetale – frunze,
petale, flori şi, îndrumaţi de Răzvan, au realizat lucrări minunate în procedeul cianotipiei.
Jocul şi activităţile creative ne-au însoţit pe tot parcursul taberei #CălătorEŞTI pentru că noi suntem convinşi că educaţia nonformală reprezintă soluţia ideală în educaţie, mai ales atuncicând variantele tradiţionale nu reuşesc să capteze atenţia copiilor cu dificultăţi de învăţare.
În septembrie, ne vom întoarce la Şcoala din Cernica, unde vom organiza o expoziţie cu lucrările realizate în tabără: obiecte din ceramică, fotografii, cianotipie, desene, picturi şi colaje.
Reacţia copiilor la finalul tuturor atelierelor ne-a convins că acest proiect a reprezentat un moment special în viaţa lor, un imbold în parcursul lor. Având ca punct de plecare o perspectivă educaţională, dublată de cea creativă, tabăra CălătorEŞTI este un proiect de intervenţie care pune pe primul loc modelarea învățării alternative într-o comunitate dezavantajată economic şi cultural.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] “Îmi voi aduce aminte mereu de aceste zile!”, “Am învăţat atât de multe lucruri interesante”…sunt cuvintele copiilor participanţi în prima tabără organizată de Asociaţia pentru Creativitate,în cadrul proiectului “CălătorEŞTI”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Timp de 17 zile, 60 de copii proveniţi din medii vulnerabile din localitatea Cernica au beneficiat gratuit de ateliere cultural-educative […] Citeste mai mult […]