Acasă Politic Camera Deputaților a votat modificările la legile justiției

Camera Deputaților a votat modificările la legile justiției

DISTRIBUIȚI

Opoziția a făcut scandal

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, 20 martie, modificările la cele trei legi din pachetul ”legilor justiţiei”. Modificarea proiectelor a fost făcută în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost adoptate în plenul Camerei Deputaților. Camera Deputaților este prima cameră sesizată.

Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din Legea 303/2004 cu Legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”.

Preşedintele Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a precizat, în plenul Camerei, că modificările aduse pun în acord prevederile acestor acte normative cu deciziile Curţii Constituţionale.

Reprezentaţii Opoziţiei au criticat modul de adoptare ”pe repede-nainte” a celor trei legi, procedura, respectiv modificările făcute. ”PNL va contesta la CCR această manieră prin care dumneavoastră votaţi, prin majoritatea pe care o aveţi, Legile Justiţiei. Legea care scoate preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, prin care scoateţi la pensie 2.500 de magistraţi şi salvaţi dosare”, a declarat liderul grupului PNL, Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here