Marți, 28 noiembrie a.c., PSD a lansat o campanie pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Startul a fost dat în Parlament, unde parlamentarii social-democrați au purtat tricouri cu mesajul ”Stop violenţei împotriva femeilor” şi numărul de telefon de urgenţă – 0800.500.333 – la care poate apela orice persoană abuzată.
Conform raportului Agenției UE pentru drepturi fundamentale, în 2021, 66% din actele de violență sesizate sunt îndreptate împotriva femeilor, peste o treime (37%) având loc acasă. 67% din victimele violenței domestice sunt femei și 14% – minori. Dintre copiii abuzați sexual, 80% sunt fete, iar 20% sunt băieți.
Aproape trei din patru cazuri de hărțuire sexuală (72%) împotriva femeilor sunt comise de o persoană pe care nu o cunosc și doar o treime (30%) din victimele agresiunilor fizice și o zecime (11%) din victimele hărțuirilor le declară la poliție.
Din datele Poliției Române rezultă că aproape 80.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în primele nouă luni ale anului, numărul de fapte penale din sfera violenței domestice a fost de 43.425 de infracțiuni, în creștere cu 4,9% față de perioada similară din anul 2022. La nivel național, în primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii au intervenit la 79.442 de cazuri de violență domestică, dintre care 37.417 în mediul urban și 42.025 în mediul rural.
Conform unei statistici citate de World Vision, în 2018, 77% din românce considerau că violența împotriva femeilor este larg răspândită. 30% din femeile din România spuneau că au fost afectate de violență fizică sau sexuală după vârsta de 15 ani. Cele mai vulnerabile femei sunt în special femeile aparținând comunității rome, care „suferă des acte de violență stradală, hărțuire și umilire cu scopul de a li se interzice accesul” în locurile publice.
Victimele violenței domestice beneficiază de serviciile din cadrul celor 42 de locuințe protejate, 82 de servicii complementare pentru victimele violenței domestice, respectiv 42 de grupuri de suport care furnizează programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală și 42 de cabinete de consiliere vocațională.
Orice persoană victimă a violenței domestice are dreptul:
- la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale;
- la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistență medicală și juridică gratuită, în condițiile legii;
- la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private;
- la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale.
În mai 2011, a fost adoptată la Istanbul Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, pe care România a ratificat-o în 2015.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]