Acasă Editorial Când credeai că nu există alții mai slabi

Când credeai că nu există alții mai slabi

DISTRIBUIȚI

E de mirare că PSD încă nu a readus în atenție acuzațiile că președintele Klaus Iohannis a vândut copii, proliferate în campania electorală de acum patru ani, dar Ilan Laufer nu a găsit alt argument pentru candidatura sa la funcția de ministru al dezvoltării decât faptul că este etnic evreu și alt motiv de respingere decât „un nou act de antisemitism” al președintelui, pe care l-a acuzat de „mai multe ieșiri de sabotare a evreilor”.

Este drept că Iohannis a refuzat marți două propuneri de miniștri din partea PSD, fără a oferi – public, cel puțin – nicio motivație, prilej pentru unul dintre cei refuzați să reia acuzațiile PSD privind președintele antisemit pentru care Liviu Pop și Darius Vâlcov au fost deja sancționați de CNCD.

Dar, prin ieșirea sa în prime-time, Ilan Laufer a reușit să ofere chiar și publicului, printr-un discurs incoerent și agramat, mai degrabă motive de respingere a candidaturii sale decât de sprijin. De altfel, pare că i-a convins și pe pesediști, deoarece social-democrații înclină spre a nu-l mai propune pe Laufer pentru vreun portofoliu, deși îi acordă în continuare sprijin Liei Olguța Vasilescu – celălalt candidat respins de Iohannis.

Una peste alta, Iohannis a încercat probabil să-i facă o farsă lui Liviu Dragnea prin decretele de marți – dar surpriza va fi de scurtă durată și partidul i-o va întoarce întreit – scoțând-o pe Lia Olguța Vasilescu din Guvern, dar menținându-l pe Paul Stănescu, un critic cunoscut al șefului PSD.

PSD a pregătit deja terenul pentru o cale de atac, Curtea Constituțională, care i-a mai dat decizii favorabile în ultima vreme, chiar dacă un fost judecător CCR consideră că președintele nu poate fi obligat să-și îndeplinească în vreun fel obligațiile. De altfel, Curtea i-a forțat mâna deja lui Iohannis în privința revocării Laurei Codruța Kovesi de la DNA și este posibil ca șeful statului să fie nevoit să-l dea jos și pe Augustin Lazăr din funcția de procuror general, cu toată opoziția Comisiei Europene.

În contextul acesta complicat, România încearcă să convingă Europa că este bine pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului UE. Mai ales că s-ar putea adăuga un alt dosar complicat pe listă. Iar în timpul mandatului României vor avea loc și alegerile europene, al căror rezultat se arată deosebit, iar negocierile ce ar putea urma vor fi cel puțin interesante. #PE – sursa: EurActiv.ro, foto: B1

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here