Propunerea lansată de Reţeaua Actionăm Responsabil! lansată stakeholderilor din domeniul economiei sociale de a dezbate ”Rolul principalilor piloni sociali în promovare” a fost privită cu mult interes.
Aproximativ 30 dintre aceștia au participat la masa rotundă legată de ”Rolul principalilor piloni sociali în promovarea economiei sociale” organizată la 25 august de Consiliul Județean Ilfov. Evenimentul face parte din activitățile organizate în cadrul proiectului SOCEC.NET – rețeaua economiei sociale, cofinanțat din fonduri europene, implementat în perioada ianuarie – decembrie 2015 în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde au implicat atât reprezentanți ai autorităților publice, beneficiari ai proiectelor finanțate prin fonduri europene, cât și reprezentanții ONG-urilor cu activitate în domeniul incluziunii și economiei sociale. Aceștia au evidențiat problemele care apar în implementarea proiectelor, în special cauzate de întârzierea rambursărilor. Totodată, a fost subliniat faptul că persoanele vulnerabile angajate au probleme în a-și păstra locul de muncă, ceea ce afectează indicatorii de performanță ai proiectului și implicit succesul acestuia.
În același timp, beneficiarii consideră că își asumă un risc major în implementare din cauza vidului legislativ care nu reglementează modul de cheltuire al sumelor și nu este specificată persoana responsabilă pentru contractele de convenție. Astfel, lipsa normelor de aplicare a Legii economiei sociale ridică serioase bariere în dezvoltarea și promovarea sectorului economiei sociale și împiedică apariția unor SES-uri sustenabile. Chiar și textul legii este unul perfectibil și nu acoperă toate aspectele legate de acest domeniu.
Prin organizarea evenimentelor de acest gen, partenerii și-au propus să contribuie la promovarea unor modele funcționale de structuri de economie socială, atât la nivelul publicului larg, cât și la nivelul companiilor și instituțiilor publice în vederea creșterii încrederii în efectele sociale pozitive aduse de acestea la nivelul comunității, contribuind în mod direct la îmbunătățirea oportunităților de ocupare adaptate nevoilor specifice ale persoanelor vulnerabile, informează Biroul de Presă al CJ Ilfov.