Acasă Info Local Caravana pentru control gravide a ajuns și în Ilfov, la Piteasca (Găneasa)...

Caravana pentru control gravide a ajuns și în Ilfov, la Piteasca (Găneasa) și Sintești (Vidra)

DISTRIBUIȚI

Caravana pentru control gravide și mame aflate în risc, organizată de Asociația Prematurilor, a vizitat, în perioada septembrie 2019 – februarie 2020 – 12 localități din cinci județe ale tării, cu frecvența o localitate/săptămână: Clejani, Buturugeni și Florești din județul Giurgiu, Bărbulești, Tăndarei și Traian în județul Ialomița, Năsturelu județul Teleorman, Spanțov, Gălbinași și Modelu județul Călărași și Piteasca și Sintești județul Ilfov.

Cele mai multe gravide beneficiare au fost în județele Ialomița – 76 gravide și în județul Giurgiu – 51 gravide. Au existat și localități cu puține gravide care s-au prezentat la control la prima vizită sau cu un număr mic de gravide prezente în localitate (chiar dacă erau înscrise pe lista medicului de familie sau a mediatorului sanitar, erau plecate în alte localități sau în străinătate) și am fost nevoiți să excludem acele comunități pentru revenire.

Consultațiile s-au desfășurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localitățile vizitate, cu ajutorul medicilor de familie, asistenților comunitari și mediatorilor sanitari și al primăriilor care ne-au pus la dispoziție spațiile aflate în administrarea lor.

În total au fost efectuate 226 controale pentru 193 de gravide, din comunități defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii și ecografie de specialitate, în funcție de gradul de graviditate în care se aflau. 33 dintre ele au beneficiat de control de câte două ori, adică aprox. 17% dintre ele. Cele mai multe dintre gravidele beneficiare erau în trimestrul III de sarcină și au născut până la a doua vizită a caravanei în localitatea lor.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 13 și 43 de ani, cu o medie în jur de 22- 23 de ani, dar gravide care se aflau deja la a 3-a sau a 4-a sarcină la această vârstă.

Recordurile absolute și cazuri particulare:

  • Gravida de 31 de ani care era deja bunica
  • Femei care au născut primul copil la 12 ani
  • 10 cazuri de gravide la 13-14 ani (5%)
  • Gravide minore, de 16-17 ani aflate la a doua sarcină sau a treia sarcină
  • 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină.
  • 80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat școala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete, aveau nevoie de sprijin pentru a înțelege ce scrie în fisa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

“Au fost și câteva cazuri speciale, în care s-au depistat sarcini oprite din evoluție, sarcină gemelară, afecțiuni ale fătului sau probleme cu privire la lichidul amniotic sau risc de naștere prematură. De fiecare data echipa medicală a oferit indicații pentru analize/controale suplimentare sau intervenții terapeutice, după caz. De asemenea, au fost câteva cazuri când gravidele au fost atenționate de risc de diabet gestațional sau tensiune arterială ridicată, li s-a explicat situația și au fost îndrumate către controale de specialitate”, a declarat Adina Clapă, coordonatorul proiectului.

În Ilfov au fost efectuate controale la trei gravide la Piteasca și șase gravide la Sintești.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here