Acasă Economie CARDIOLOGIA, DE LA RISCOGRAME PÂNĂ LA RECUPERARE ÎN PRACTICA MEDICALĂ

CARDIOLOGIA, DE LA RISCOGRAME PÂNĂ LA RECUPERARE ÎN PRACTICA MEDICALĂ

DISTRIBUIȚI

scaderea mortalitatiiMedicii de familie preocupați de scăderea mortalității în rândul  ilfovenilor

Aproximativ 50 de medici de familie din Ilfov au participat vineri, 24 octombrie, la simpozionul “Cardiologia, de la riscograme până la recuperare în practica medicală”, care a avut loc la Corbeanca. Evenimentul, organizat de Colegiul Medicilor Ilfov în parteneriat cu specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca și susținut de Jurnalul de Ilfov, a reunit experți din diverse domenii medicale, implicați în lupta cu bolile cardiovasculare.

Lucrările s-au desfășurat cu participarea extraordinară a dr. Clara Alexandrescu, de la Centre Cardio Thoracique de Monaco și au vizat îmbunătățirea calității vieții pacienților cu probleme de greutate și cu apnee în somn care sunt predispuși la boli cardiovasculare. Specialiștii au adus în atenția medicilor de familie importanța prevenției și diagnosticării precoce a factorilor de risc cardiovascular, printre care, obezitatea, diabetul și apneea în somn. Scopul seminarului a fost scăderea mortalității în rândul populației din Ilfov. Prin lucrările prezentate de specialiști de renume în cardiologie, pneumologie și diabet/boli de nutriție, medicii de familie au aflat ce trebuie să facă pentru a-și investiga pacienții cât mai bine în cabinetele individuale. Temele abordate de profesioniști au fost legate de calcularea riscului cardiovascular în practica medicului de familie – rolul riscogramelor, rolul bilanțului cardiac precoce la bolnavul diabetic, Sindromul de Apnee în Somn – necesitatea evaluării la pacientul cu boli cardiovasculare și recuperarea cardiovasculară – colaborare medic de familie/cardiolog.

“Rata îmbolnăvirilor cardiovasculare este foarte mare în România, iar vârsta la care apar aceste afecțiuni scade îngrijorător. Găsim oameni cu factori de risc și la 40 de ani. 60% dintre pacienții înscriși pe listele medicilor de familie riscă să dezvolte afecțiuni severe ale inimii și vaselor sanguine. Din zece pacienți bărbați care ne intră în cabinet, șase sunt la risc mare. De aceea, în cabinete, medicii de familie trebuie să calculeze riscul cardiovascular și să investigheze tulburările de somn. În acest sens, ei au primit formularul pentru cord și urmează să le trimitem formularul pentru risc de apnee în somn”, a explicat dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco.

“Un studiu realizat de experții în domeniu arată că 40% dintre pacienții cu apnee în somn au murit subit în timp ce dormeau. Terapia cu aparatul CPAP la cei diagnosticați le îmbunătățește viața semnificativ. După doi ani de tratament cu acest dispozitiv, scad în greutate, au somnul liniștit, odihnitor, respiră mult mai bine, li se reduce în medicamentația zilnică, au mai multă energie așa că sunt mai activi și au un randament mult mai bun la locul de muncă. Sindormul de apnee în somn este un factor de risc cardiovascular, dar este tratabil. În cabinetele medicilor de familie, pacienților li se poate face testul STOP – BANG. Dacă răspunsul la trei întrebări din opt este “Da”, atunci există un risc mare iar pacientul trebuie trimis la specialist”, a menționat dr. Oana Deleanu, președintele Societății Române de Somnologie și medic primar pneumologie la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București.

Așadar, pauzele respiratorii din timpul somnului apar, de regulă, la oamenii care sforăie și au surplus de greutate. Dacă apar des și persistă mai mult de zece secunde, îmbolnăvesc inima și pot cauza complicații care duc la deces.

“Acest simpozion a fost ceva nou pentru medicii de familie, bolile cardiovasculare provocând cele mai multe decese în țara noastră. Prin lucrările prezentate de acești specialiști care au o experiență vastă în clinici din străinătate în salvarea pacienților cardiovasculari, am adus în România tot ce este nou în medicina occidentală în acest domeniu. Medicii de familie care au participat la simpozion au primit diplome cu puncte EMC”, a spus, la rându-i, dr. Georgeta Mihăilescu, președintele Colegiului Medicilor Ilfov, în încheierea lucărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here