Fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, s-a prezentat, joi dimineață, la sediul DNA, pentru a audiat în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influență și fals în declarații. La ieșirea din DNA, Ioniță a declarat că declarația lui de avere este corectă.
”Nu intru în detalii, din respect pentru anchetă. Declarația mea de avere este publică, este corect întocmită și din acest motiv, am credință și tot ceea ce voi face este într-un spirit activ, legal. Ce am scris cu mâna mea este scris corect. (…) Cele dactilografiate, într-adevăr, conțin erori”, a declarat Cătălin Ioniță, la ieșirea din sediul DNA, conform Mediafax.
Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al Poliţiei Române că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de patru hectare dintr-un teren de 18 hecatre, ca să intervină pe lângă funcţionari publici. În aceeaşi cauză, este urmărită penal şi Petruţa Dinu, pentru cumpărare de influenţă.
”Suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de patru hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”, arată DNA.
În aceste condiţii, femeia i-a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren lui Cătălin Alexandru Ioniţă. Ca urmare a demersurilor lui Cătălin Ioniţă, pe 3 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judeţului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea Petruţei Dinu şi a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.
Ulterior, pe 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafaţă lui Cătălin Ioniţă şi unei alte persoane din familia acestuia. Conform înţelegerii, cumpărătorii au achitat doar preţul de 70.000 de euro pentru suprafaţa de 14 hectare, preţul convenit fiind de 5.000 euro/hectar, restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.
Procurorii mai acuză că, în declaraţiile de avere din perioada 2015 – 2018, Cătălin Ioniţă a minţit cu privire la acel teren, de fiecare dată menţionând doar o suprafaţă de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafaţa reală dobândită. Prezentul dosar penal a fost constituit în anul 2018. Foto: B1.ro