Acasă Social Cazuri de botulism în Europa în urma intervențiilor medicale cu neurotoxină botulină

Cazuri de botulism în Europa în urma intervențiilor medicale cu neurotoxină botulină

DISTRIBUIȚI

De la sfârșitul lunii februarie 2023 și până la 10 martie 2023, în Europa au fost raportate 67 de cazuri de botulism legate de injectarea intragastrică a neurotoxinei botulismului (BoNT) – Germania (12), Austria (1), Elveția (1) și Türkiye (53).

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), informațiile indică faptul că toți pacienții au avut intervenții medicale menite să-i ajute să slăbească, efectuate între 22 februarie și 1 martie 2023. Din 63 de cazuri pentru care există informații, 60 de cazuri sunt legate de un spital privat din Istanbul, în timp ce trei cazuri sunt legate de un spital privat din Izmir, Türkiye.

Simptomele au variat de la ușoare la severe și există mai multe cazuri de spitalizate, unele cazuri chiar în Unitățile de Terapie Intensivă (UTI) și au primit tratament cu antitoxină botulină.

Persoanele care au călătorit la Istanbul și Izmir pentru tratament intragastric BoNT între 22 februarie și 1 martie 2023 sunt sfătuite să solicite sfatul medicului furnizorului lor de asistență medicală, mai ales dacă prezintă simptome precum slăbiciune, dificultăți la respirație și/sau la înghițire.

ECDC încurajează ferm cetățenii UE/SEE să evite tratamentele intragastrice cu BoNT pentru obezitate în Turcia, deoarece în prezent acest lucru este asociat cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism. În acest moment, nu este clar dacă acest eveniment reprezintă o problemă terapeutică sau procedurală în spitalele implicate sau dacă există o problemă cu produsul administrat.

Investigațiile efectuate de autoritățile turce au relevat că în tratamente au fost administrate produse BoNT autorizate, dar că aceste produse nu sunt aprobate pentru tratamentul obezității prin injecție intragastrică. În consecință, secțiile de resort ale ambelor spitale au fost suspendate și au fost declanșate anchete împotriva părților implicate.

Botulismul este o boală neuroparalitică gravă cauzată de BoNT produse în principal de bacteria Clostridium botulinum. Boala apare în mod natural în patru forme diferite: botulismul alimentar (cauzat de consumul de alimente care conțin BoNT), botulismul intestinal (când sporii botulinici germinează în intestinul persoanelor adulte), în intestinul bebelușilor cu vârsta sub un an (botulism infantil) și botulismul plăgii (când o rană este infectată cu spori botulinici).

Există alte două forme de botulism care nu apar în mod natural: botulismul prin inhalare și botulismul iatrogen, dintre care acesta din urmă poate apărea ca eveniment advers în urma administrării de BoNT din motive terapeutice sau cosmetice.

Deși este considerat rar, persoanele care primesc injecții cu BoNT în scopuri cosmetice (de exemplu, pentru liniile ridurilor faciale) sau tratamente terapeutice (de exemplu, gestionarea spasticității musculare), pot dezvolta botulism dacă li se injectează o doză excesivă de BoNT.

Simptomele botulismului iatrogen includ slăbiciune și oboseală. Toxicitățile în urma tratamentului cosmetic pot include vedere încețoșată, pleoapele căzute, dificultăți la înghițire și uscăciunea gurii, în timp ce toxicitățile în urma tratamentelor terapeutice includ dificultăți de respirație, indicând o administrare a unei supradoze.

Simptomele botulismului pot fi foarte severe, necesitând tratament de terapie intensivă, precum și administrarea de antitoxină botulină. Chiar și atunci când astfel de tratamente sunt disponibile, recuperarea completă durează de obicei săptămâni până la luni. Sunt disponibile informații limitate care cuantifică mortalitatea în cazurile de botulism cauzate de intervenții medicale. Pentru botulismul alimentar, 5-10% din cazuri sunt fatale.

2 COMENTARII

  1. […] De la sfârșitul lunii februarie 2023 și până la 10 martie 2023, în Europa au fost raportate 67 de cazuri de botulism legate de injectarea intragastrică a neurotoxinei botulismului (BoNT) – Germania (12), Austria (1), Elveția (1) și Türkiye (53). Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), informațiile indică faptul că toți pacienții […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here