Acasă Politic Ce conține legea Certificatului Electronic Covid

Ce conține legea Certificatului Electronic Covid

DISTRIBUIȚI

Contractul de muncă al angajaților fără acest document va fi suspendat pe loc, singurele excepții sunt la angajații din telemuncă și firmele cu maxim 10 angajați și fără relații directe cu clienții 

Proiectul de lege privind instituirea Certificatului Electronic Covid prevede că acest document poate fi eliberat persoanelor vaccinate, celor testate negativ sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, potrivit documentului draftului agreat miercuri de coaliție, au declarat pentru G4Media surse politice.

Proiectul prevede că angajatorii vor fi obligați să le ceară angajaților acest document imediat ce guvernul va adopta obligativitatea lui prin hotărâre. Dacă un angajat nu prezintă certificatul, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat, potrivit proiectului citat.

Există și două excepții prevăzute de proiect:

firmele private cu până la 10 angajați care nu prestează servicii ce presupun interacțiuni directe cu clienții

angajații care își desfășoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă

Dacă un angajator nu respectă obligația de a cere certificatul electronic sau nu le suspendă contractul angajaților care nu îl dețin vor fi sancționați cu amendă între 10.000 lei și 100.000 lei.

Când devine obligatoriu Certificatul Electronic Covid? La 72 de ore de la data îndeplinirii condiției de creștere a numărului de cazuri la nivel național cu un coeficient mediu de cel puţin 1,5 ori în ultimele trei săptămâni, potrivit articolului. De asemenea, obligația de a prezenta Certificatul încetează dacă sunt îndeplinite simultan două condiții:

să scadă timp de 3 săptamâni consecutive numărul de cazuri la nivel național;

incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național să fie mai mică de unu la mie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here