Acasă Anchete Ce se ascunde la City Insurance?!

Ce se ascunde la City Insurance?!

DISTRIBUIȚI

Un director din ASF face dezvăluiri despre ce se ascunde la City Insurance: compania a plătit dobânzi reale de 18 milioane de euro la împrumuturi false pe care le-ar fi acordat Vivendi, acţionarul majoritar al companiei.

ASF, Autoritatea de Reglementare, începe să vorbească despre ce a găsit în bilanţurile City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din România trimis oficial vineri seară în faliment.

Valentin Ionescu, director în ASF responsabil de piaţa asigurărilor, spune că în urma unor controale făcute în România şi Elveţia au descoperit că Vivendi, acţionarul majoritar a acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%. ”City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an” a spus el.

Vivendi este o companie unde Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, este unicul asociat.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă România, Valentin Ionescu a precizat că „încă de la înființarea ASF, în 2013, această societate a fost sancționată anual”.

”Din diverse motive. Iar sancțiunile au crescut în timp. Practica a fost însă contestarea în instanță a deciziilor de sancționare, de multe ori cu succes, obținând suspendarea deciziilor. Aceste intervenții în instanță au blocat, de exemplu, un act prin care noi impuneam acestei societăți, în 2019, să își mărească capitalul de solvabilitate. Decizia a fost blocată până la începutul anului 2021.

Am avut controale periodice, dar și inopinate, am avut amenzi istorice date conducerii – 1 milion de lei pentru fiecare membru al conducerii, 3 milioane de lei pentru societate ca întreg. Cele mai mari sancțiuni date de ASF de la înființare. Societatea a avut de mai multe ori planuri de redresare pe care le-a contestat în instanță. A fost modalitatea de lucru a acestei societăți pentru a ne bloca activitatea”, a mai explicat acesta.

Pe de altă parte, Valentin Ionescu a ținut să sublinieze faptul că ”ASF a constatat foarte multe nereguli de-a lungul timpului”.

”De exemplu, activitățile din afara României: au venit cu documente care atestau că au bani în Elveția la o bancă, bani care ajutau societatea să fie solvabilă. Am constatat în urma unor verificări foarte ample, făcute cu Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și cu Autoritatea Federală Elvețiană că nu existau bani în vreun cont la acea bancă. Reprezentanții ASF au colaborat și cu autoritățile din Insulele Cayman și din Barbados pentru a clarifica problemele din programul de reasigurare.

De asemenea, am constatat probleme majore pe Cartea Verde pentru accidentele și daunele produse în afara României. Societatea a ascuns foarte mult timp numărul real al acestor daune și a subestimat rezerva de daună. Dacă dauna medie produsă în afara României era peste 3.000 de euro, în rezervele constatate în ultimele luni de control, societatea înregistra numai cu 200 de euro fiecare dosar pe Carte Verde, ceea ce înseamnă o disimulare a rezervelor societății”, a mai declarat Valentin Ionescu pentru Europa Liberă România.

Valentin Ionescu a fost trimis director la sectorul asigurărilor în primăvara acestui an pentru a gestiona cazul City Insurance, care s-a soldat cu descoperirea unor falsuri. Situaţia City Insurance era complicată de mai mulţi ani, dar fiecare conducere a plasat dosarul următoarei conduceri.

Nicu Marcu, actualul preşedinte care a fost numit în 2020, a declanşat controalele extinse la companiile de asigurări, inclusiv la operaţiunile din străinătate.

Înaintea lui Nicu Marcu preşedintele ASF a fost Leonardo Badea, actual viceguvernator al BNR, iar înainte de el a fost Mişu Negriţoiu care a fost dat jos în timpul mandatului de către Liviu Dragnea, liderul PSD care avea majoritate parlamentară.

Cei care erau vicepreşedinţi ASF pe sectorul asigurărilor au pasat dosarul City Insurance de la unul la altul, astfel încât s-a ajuns la situaţia de astăzi în care gaura ar putea ajunge la 300 mil. de euro, faţă de 50 mil. de euro în 2017.

Nu există până acum răspunsuri la întrebări: unde sunt banii de la City Insurance şi cum toate autorităţile au lăsat să se umfle acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here