Acasă Anchete CEI DOI ISRAELIENI BĂNUIȚI DE SPIONAJ AU STRANS INFORMATII SENSIBILE DESPRE 20...

CEI DOI ISRAELIENI BĂNUIȚI DE SPIONAJ AU STRANS INFORMATII SENSIBILE DESPRE 20 DE PERSONALITATI APROPIATE GUVERNULUI

DISTRIBUIȚI

Codruta Kovesi, sefa Directiei Nationale Anticoruptie, nu ar fi singura spionata de israelienii de la firma Black Cube, anunță stirileprotv.ro. Surse apropiate anchetei spun ca supectii ajunsi in arest ar fi avut misiunea sa adune informatii despre 20 de personalitati publice, care au legaturi stranse cu Guvernul nostru, iar ampla operatiune ar fi inceput in urma cu un an si jumatate.nu-ne-lasam1-300x167

Mai mult decat atat, unul dintre cei doi suspecti ar fi recunoscut la audieri ca ar fi accesat conturile de e-mail ale rudelor procurorului-sef al DNA. Cei doi israelieni ar fi strans informatii sensibile despre 20 de personalitati apropiate Guvernului, in ultimul an si jumatate, spun surse apropiate anchetei. Acum, atentia lor se indreptase asupra procurorului-sef al DNA.

Este o evidenta ca firma israeliana Black Cube nu actiona din proprie initiativa in Romania. Cel sau cei care i-au contractat pe detectivi au vrut sa afle informatii despre procurorul-sef al directiei anticoruptie. Iar ochii tuturor se indreapta, firesc, spre persoanele publice importante care sunt anchetate de DNA, fie ca vorbim de cetateni straini sau romani. Unul dintre acestia ar putea fi in spatele acestei operatiuni secrete.

Cel care a anuntat autoritatile ar fi tatal Laurei Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu. Acesta ar fi reclamat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie faptul ca el si alte doua rude ale procurorului-sef ar fi primit telefoane suspecte, la miezul noptii, iar apelantul vorbea despre diverse cazuri. Cei identificati au fost Ron Wiener si David Geclowicz, doi israelieni arestati rapid.

In fata anchetatorilor, unul dintre suspecti ar fi recunoscut ca a spart conturile de mail ale rudelor Laurei Kovesi si ca a copiat date de acolo. A admis si ca actiunea ar fi vizat-o pe procurorul-sef.

Intre timp, firma la care lucreaza cei doi a transmis un punct de vedere presei israeliene. Au aparut insa diferente importante in mesaj.

Pentru una din publicatii, compania a specificat ca ”recent, compania a preluat un contract in Romania de strangere de probe legate de fapte grave de coruptie in interiorul guvernului Romaniei si al agentiilor sale”.

La Jerusalem Telegraph Agency insa mesajul spune ca ”in ultimele saptamani, compania noastra a desfasurat un proiect in numele unor agentii guvernamentale din Romania, pentru a strange dovezi cu privire la fapte de coruptie grave in interiorul guvernului Romaniei”. Adica o institutie a statului roman ar fi incercat sa obtina informatii folosindu-se de o firma de detectivi particulari din Israel. Guvernul infirma aceasta afirmatie.

Faptul ca firma Black Cube are in componenta ei fosti angajati ai Mossad, serviciul secret israelian, a dus la aparitia unor speculatii legate de actiunile sale in Romania.

Ambasada Israelului la Bucuresti a anuntat ca ”autoritatile israeliene nu sunt implicate in acest caz. Dorim sa subliniem ca ancheta ii vizeaza pe angajatii unei companii private care nu are legatura cu vreo institutie de stat israeliana”.

Ramane asadar de vazut cine a comandat operatiunea de spionaj si ce personalitati au fost filate de-a lungul celor 18 luni.

Intre timp, Codruta Kovesi a primit un nou mandat la sefia Directiei Nationale Anticoruptie. Presedintele Klaus Iohannis a semnat, dupa cum se stie, decretul prezidential de numire, dupa ce a luat act de propunerea facuta de ministrul Justitiei.

Laura Codruta Kovesi a fost de altfel singura propunere pentru functia de procuror-sef al DNA, iar Consiliul Superior al Magistraturii i-a dat avizul in unanimitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here