Acasă Cultura Centenarul Palatului Cercului Militar Național

Centenarul Palatului Cercului Militar Național

DISTRIBUIȚI

Începând de joi, 2 februarie, cu sprijinul documentar și fotografic al reprezentanților Cercului Militar Național, Romfilatelia pune în circulație emisiunea de mărci poștale ”Centenarul Palatului Cercului Militar Național” (4 timbre, un bloc de 4 timbre dantelate și un plic prima zi).

Construit „ca locaș pentru întruniri și pentru marile recepțiuni și solemnități militare”, după cum se arată pe site-ul instituției, Palatul Cercului Militar Național a fost inaugurat la 4 februarie 1923, în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, fiind considerat, împreună cu alte construcții somptuoase (cum ar fi clădirea Muzeului Național de Istorie a României, Palatul CEC, Palatul de Justiție), „Podoaba Capitalei” și asigurând Bucureștiului numele de „Micul Paris”.

Impresionată de măreția și splendoarea construcției, Regina Maria nota în jurnalul ei: „În această dimineață am avut inaugurarea Cercului Militar. Mare ceremonie, cu toți ofițerii din București, mitropolitul etc. Splendidă clădire! A fost începută cu mulți ani în urmă și resursele au fost întotdeauna prea reduse ca să fie terminată. În sfârșit, este gata complet”.

Proiectul construirii unui palat al oștirii datează de la sfârșitul sec. al XIX-lea, însă săpăturile fundației au început în anul 1911, în timpul mandatului ministrului de război Nicolae Filipescu, pe locul fostei Mănăstiri Sărindar. Lipsa banilor, dar și unele evenimente sociale, cum ar fi răscoala din 1907, au avut un impact nefast, întârziind execuția lucrărilor. Purtând semnătura arhitectului Dimitrie Maimarolu, proiectul a ținut seama de preferințele epocii (stilul neoclasic eclectic, de inspirație franceză), fiind o sinteză între elemente preluate din arhitectura clasică antică și cele ale Renașterii târzii.

Romfilatelia a ales clădirea Cercului Militar Național, edificiu unicat al patrimoniului național, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei. De asemenea, sunt redate intrarea principală a Palatului (din strada C. Mille) pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei, pictura „Gornistul” (pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei) și cele două perechi de cariatide care străjuiesc extremitățile Sălii de Marmură (pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here