Acasă Social Centrele de permanență nu se desființează

Centrele de permanență nu se desființează

DISTRIBUIȚI

În acest moment, pe agenda ministrului Sănătății, Victor Costache, nu există niciun demers, niciun document sau ordin care să vizeze desființarea centrelor de permanență.

Informațiile apărute în spațiul public fac referire la Ordonanța de Guvern nr. 61, promovată  în anul 2018 de Guvernul Dancilă și care modifică condițiile de înfiintare și desființare a centrelor de permanență. Documentul apărut în mass-media a fost elaborat în data de 6 noiembrie fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății și reprezintă viziunea fostului ministru Sorina Pintea, privind comasarea și reorganizarea centrelor de permanență.

Programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsură care vizează desființarea unor unități medicale în general, sau centre de permanență în particular, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății condamnă ferm ”astfel de acțiuni de manipulare și dezinformare apărute în spațiul public și le consideră diversiuni ale unor partide din opoziție, care vor să speculeze electoral pe această temă. Atragem atentia că pacienții din sistemul medical românesc nu trebuie să devină prizonieri ai unui război politic, iar declarații de acest tip pot avea efecte nefaste asupra populației”.

Legislatia aplicabilă: Legea 263/2003 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanență, lege care reglementeaza modalitatea de asigurare a continuităţii asistenţei medicale primare prin centre de permanenţă la nivelul colectivităţilor locale arondate,  criteriile de stabilire și atribuțiile factorilor implicați (medici de familie, consilii locale, directiile de sănătate publică, casele judetene de asigurări de sănătate, MS).

Prin Ordinul MS/MAI nr. 697/112 din anul 2011 au fost aprobate Normele cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, ordin modificat și completat prin: Ordinul 1137/2011, Ordinul 147/2011, Ordinul nr. 1641/2013, Ordinul 354/2013, Ordinul 2424/2013, Ordinul 753/2013, Ordinul 7310/2017, Ordinul 1484/2018.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here