Acasă Economie Centrul de Coordonare a Rețelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei a fost...

Centrul de Coordonare a Rețelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei a fost înființat în Tesalonic

DISTRIBUIȚI

Operatorii de Transport și Sistem din Grecia (IPTO), Italia (TERNA SpA), România (Transelectrica) și Bulgaria (ESO-EAD) anunță înființarea Centrului de Coordonare a Rețelei de Energie Electrică din Sud-Estul Europei („CC SEleNe“) în Tesalonic, Grecia. Cei patru OTS participă în mod egal la capitalul social al noii companii.

În cadrul de reglementare european principalele responsabilități privind siguranța regională a rețelei CC SEleNe sunt după cum urmează: (1) Analiza planificării siguranței în funcționare(cunoscută și drept analiza coordonată a siguranței), 2) Coordonarea planificării deconectărilor, 3) Calcularea coordonată a capacității;
(4) Prognoze ale adecvanței pe termen scurt și foarte scurt; (5) Modelare individuală și comună a rețelei și livrarea seturilor de date.

Comitetul Director al CC SEleNe a fost format dintr-un organism având următoarea structură: Ioannis Kampouris (IPTO), Președinte și Director Executiv, Angelin Tsachev (ESO-EAD), membru BoD
Enrico Maria Carlini (TERNA SpA), membru BoD, Adrian Șuță (Transelectrica), membru BoD.

Centrul de coordonare regională a securității operaționale (Regional Security Coordinator – RSC) are ca scop consolidarea cooperării la nivel regional în ceea ce privește operarea coordonată a sistemelor electroenergetice. Noul centru regional va furniza o serie de servicii la nivelul SEE și al GRIT, printre care: calculul coordonat al capacităților de schimb transfrontalier, coordonarea siguranței în funcționare la nivel regional, construirea unui model comun de rețea, coordonarea regională a retragerilor din exploatare sau evaluarea regională a adecvanței.

Intrarea CNTEE Transelectrica SA în acționariatul Centrului regional de coordonare a securității operaționale din SEE reprezintă o consecința a aplicării prevederilor legislației europene în regiunea sud-estică a Europei. Sinergiile formării unui singur centru regional stabilit la Tesalonic, în Grecia,  rezultă atât din infuzia comună de cunoștințe în cadrul SEE RSC, cât și din economiile de scară generate de împărțirea costurilor comune pe o bază extinsă de beneficiari ai serviciilor centrului regional.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este, din anul 2018, parte din acționariatul TSCNET Services GmbH, unul dintre principalii Coordonatori Regionali de Securitate (RSC) pentru rețeaua europeană de transport al energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − 1 =