Acasă Economie Cercetare: Încercăm și noi un concurs?

Cercetare: Încercăm și noi un concurs?

DISTRIBUIȚI

Odată cu numirea în funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman a preluat de la Ministerul Educației și cele 47 de agenții, autorități, ori institute naționale de cercetare-dezvoltare. La pachet cu INCD-urile (institutele naționale de cercetare-dezvoltare), Teleman a preluat și grija găsirii unor manageri care să împingă cercetarea româneacă înainte și, dacă se poate, să scoată și oarece profit.

Potrivit unui anunț din luna iunie a anului trecut, 17 conducători de INCD ocupă postul prin prelungirea mandatului, în unele cazuri fiind depășit teremenul de șase luni pentru organizarea concursului.

Surse din domeniu susțin că practica prelungirii din șase în șase luni a mandatelor directorilor INCD-urilor este o meteahnă mai veche în cercetarea științifică românească, fiind la îndemâna decidenților politici.

Există situații în care astfel de institute sunt conduse de peste un deceniu de aceleași personaje care nu s-au remarcat prin anvergura descoperirilor sau inovărilor făcute, ci prin baleiajul dintr-o zonă politică în alta ca adevărați ”highlanderi” ai cerecetării autohtone, iar acum trag sfori să primească o nouă prelungire de mandat. Măcar cu șase luni. Asta pentru că, odată rămași în funcții, sunt ”obligați” să intre în tot felul de comisii și comitete, proiecte și proiecțele, care le rotunjesc serios veniturile, ca să nu mai vorbim de sporurile de confidențialitate care ajung și la 25 la sută din salariul tarifar de bază.

Sursele menționează și o altă practică perpetuată în domeniu: acumularea de datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Datorii mari…

Va avea curajul ministrul Teleman să cerceteze?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × one =