Profesorul Atish Dabholkar, director al Centrului Internațional de Fizică Teoretică Abdus Salam/ICTP din Trieste (Italia) a avut o întâlnire la sediul Autorității Naționale pentru Cercetare, cu președintele acestei instituții, Andrei Alexandru.
Discuțiile au vizat consolidarea colaborării dintre România și ICTP prin dezvoltarea unor parteneriate strategice în domeniul cercetării.
ICTP, o instituție cu guvernanță tripartită (Italia, IAEA și UNESCO), este lider global în formarea și sprijinirea cercetătorilor, de-a lungul timpului peste 200 de cercetători români beneficiind de programele ICTP.
În prezent, ICTP își extinde domeniile de cercetare dincolo de fizica teoretică, cu noi acorduri internaționale în curs de încheiere (inclusiv cu India, după precedentul acord cu Brazilia), iar României, prin ANC, i s-a propus să participe activ în două inițiative strategice – International Science Alliance și International Consortium for Scientific Computing.
În acest context, a fost reiterată disponibilitatea ICTP de a primi cercetători români la toate nivelurile. Au fost evidențiate o serie de programe în derulare: Associates Programme (program care permite cercetătorilor selectați să participe, timp de șase ani, la stagii periodice la ICTP), oferirea de granturi de mobilitate, uneori co-finanțate și din surse private, afilierea CIFRA la ICTP (CIFRA funcționează ca filială cu independență juridică a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor și are sediul în Măgurele, județul Ilfov, în recent renovatul Conac Oteteleșanu), inițiativa CERIC-ERIC ca exemplu de cooperare consolidată în infrastructuri de cercetare, profesorul Dabholkar exprimându-și aprecierea pentru platforma științifică de la Măgurele.
Andrei Alexandru, președintele ANC, a subliniat principalele domenii strategice de cercetare aflate în centrul priorităților naționale – tehnologiile cuantice și inteligența artificială (IA), ca vector al transformării digitale și economice, domenii în care România este interesată de cooperarea cu ICTP.
România își propune acum să devină un nod regional al acestei rețele, printr-un #memorandum de înțelegere care va permite dezvoltarea de proiecte comune, cursuri intensive și acces extins la infrastructura de cercetare.
ICTP este unul dintre cele doar opt centre de categoria I aflate sub autoritatea directă a UNESCO, cu parteneriate active în 188 de țări și o rețea educațională și de cercetare recunoscută la nivel global.
După întâlnirea de la ANC, profesorul Dabholkar a fost primit și la Palatul Cotroceni de președintele Nicușor Dan, într-un gest care subliniază rolul strategic al științei în diplomația modernă.