Acasă Social Ceremonie de omagiere a Eroului Necunoscut al României

Ceremonie de omagiere a Eroului Necunoscut al României

DISTRIBUIȚI

Marți, 16 mai, începând cu ora 21.00, la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” organizează o ceremonie de omagiere a Eroului Necunoscut al României.

Ceremonia aprinderii a 100 de candele, însemn de lumină  și  veșnică prețuire pentru acest simbol național, va cuprinde aprinderea torțelor, rugăciunea de pomenire a eroilor rostită de un  preot militar, ceremonia de aprindere a candelelor, un recital al Muzicii militare și se va încheia cu semnalul „Stingerea”.

La activitatea comemorativă vor fi prezenți și veterani ai unității de gardă care, în 1991, au însoțit cortegiul readucerii în Capitală a osemintelor Eroului Necunoscut.

Ideea identităţii unui simbol al eroismului naţional a izvorât din dorinţa de a imortaliza pe cei care s-au jertfit în Primul Război Mondial şi îşi are punctul de plecare, se pare, în Belgia. Prin hotărârea Parlamentului francez din 1920, soldatul necunoscut francez din Primul Război Mondial a fost înmormântat la 28 ianuarie 1921, sub Arcul de Triumf. La data de 22 octombrie 1922, Parlamentul francez declara ziua desemnării Soldatului Necunoscut francez ca sărbătoare naţională. Coincidenţă, în Anglia avea loc o ceremonie identică, de înhumare a simbolului eroismului englez, adus de pe fostul front franco-belgian şi înmormântat în Catedrala Westminster. Exemplul acestor ţări a fost urmat de Portugalia, Italia şi SUA.

În anul 1921, sub impulsul tradiţiei occidentale, şi în România s-a adoptat ideea alegerii unui erou necunoscut, ca simbol unic de omagiere a jertfei şi eroismului naţional. Pentru aceasta a fost constituit, sub preşedinţia generalului Gorski, sub-şef al Marelui Stat Major şi Secretar General al Ministerului Apărării Naţionale, un comitet care avea drept sarcină studierea chestiunii aducerii Eroului Necunoscut, prevăzându-se încă de atunci ca Mărăşeştii, locul grelelor lupte din vara anului 1917, să fie localitatea de desemnare a eroului (ostaşului) necunoscut.

Astfel, în biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărăşeşti, elevul orfan de război cu media cea mai mare la învăţătură din liceele militare, Amilcar Săndulescu, a ales dintre cele 10 sicrie ale ostaşilor necunoscuţi căzuţi pe câmpurile de luptă aduse de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Poieni, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Ciucea şi Chişinău – Eroul Necunoscut al României. Apoi acesta a fost adus cu funeralii cu onoruri naționale în Capitală, unde a fost înhumat la 17 mai 1923 în Parcul Carol I.

În perioada comunismului, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat şi strămutat la Mausoleul din Mărăşeşti. La 26 octombrie 1991, monumentul a revenit în Parcul Carol I, iar la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostaşului Necunoscut în locul inițial din 1923.

Soldatul fără nume întruchipează sutele de mii de anonimi care şi-au dat viaţa pentru ţara lor. Se aproximează că în Primul Război Mondial țara noastră a pierdut peste un milion de oameni, dintre care peste 300.000 de soldați și ofițeri.

2 COMENTARII

  1. […] Marți, 16 mai, începând cu ora 21.00, la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” organizează o ceremonie de omagiere a Eroului Necunoscut al României. Ceremonia aprinderii a 100 de candele, însemn de lumină  și  veșnică prețuire pentru acest simbol național, va cuprinde aprinderea torțelor, rugăciunea de pomenire a […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here