Acasă Economie Cernica: ”Produs în Arie Naturală Protejată” – noua marcă înregistrată pentru produsele...

Cernica: ”Produs în Arie Naturală Protejată” – noua marcă înregistrată pentru produsele din ariile naturale românești

DISTRIBUIȚI

De Ziua Mediului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a lansat marca înregistrată ”Produs în Arie Naturală Protejată”. Brandul este dedicat produselor din România care își au circuitul de producție în orice arie naturală protejată din țară. 1.200 de producători din ariile naturale românești vor să solicite deja dreptul de utilizare al mărcii înregistrate.

”Vreau să facem ceva concret spre ceea ce am decis că facem: pasul la economia verde! Suntem una dintre țările care semnează declarația prin care, Pactul Ecologic European, devine motor de dezvoltare post-COVID România are șansa unui motor de înaltă performanță pentru o viitoare economie verde: avem în țară 1.574 de arii naturale protejate. Un sfert de țară deține deja combustibilul verde de creștere! Iar, peste 2 milioane de români, care locuiesc în prezent în ariile naturale protejate, pot impulsiona această piață”, a declarat ministrul.

Marca înregistrată ”Produs în Arie naturală protejată” va reuni sub acest brand toate produsele care își au originea într-una din cele peste 1.500 de arii naturale care sunt în România. Printre produse se află brânzeturi românești, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin sau pălincă tradițională, ii, servicii turistice.

De asemenea, până la finalul lunii septembrie, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va deschide un magazin online care va vinde toate produsele care solicită și obțin dreptul de folosire a noii mărci înregistrate.

”Sper că, o dată cu ideea noastră, tot mai mulți români care trăiesc în ariile naturale protejate să fie impulsionați de acest nou instrument economic și de piață pe care o deschidem să-și dezvolte afaceri. Să producă alimente de calitate sau produse tradiționale în ariile noastre protejate.  Vrem să dăm valoare acestui brand așa încât, produsele marcate cu Arie Naturală Protejată să fie cumpărate de români, dar să ajungă și pe mesele europenilor”, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Orice producător român poate obține dreptul de autorizare și folosire a acestei mărci după ce solicită la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și parcurge un proces de auditare locală a produsului. Auditul local, care va fi derulat prin ANANP, va presupune, în primul rând, evaluarea circuitului de producție și măsura în care acesta provine dintr-o arie naturală protejată.

Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, prezent la eveniment, a declarat: ”În vremuri atât de tensionate oamenii încep să se orienteze către lucrurile simple. Prețuiesc mult mai mult o plimbare în natură sau o masă cu produse gustoase și naturale. Și noi, la Consiliul Județean Ilfov, am venit în sprijinul producătorilor și consumatorilor cu platforma www.produsinilfov.ro, iar azi (n.r. 5 iunie 2020) premierul și ministrul Mediului au lansat la Cernica, de Ziua Mediului, marca Produs în Arie Naturală Protejată. Nu pot decât să mă bucur că producătorii din aceste zone vor putea oferi garanția calității sub această etichetă. Am gustat din aceste produse și pot să vă spun cu mâna pe inimă că, de acum, voi căuta în magazine eticheta Produs în Arie Naturală Protejată”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + three =