Negocierile dintre PNL și jurnalistul Rareș Bogdan nu privesc doar locul fruntaș sau unul eligibil pe lista de candidați ai partidului pentru europarlamentare. Filialele au fost puse la treabă și, în funcție de rezultate, uneia dintre ele Ludovic Orban ii pregătește o soartă surprinzătoare. Cine nu-și va face treaba nu va atinge targeturile și va fi suspectat de blat politic în timpul campaniei pentru alegerile din mai nu va mai rămâne în funcție, scrie Știripesurse.ro.
La ultimul BPN al partidului s-a decis inițierea campaniei de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare. La nivel național se dorește strângerea a 1,5 milioane de semnături pentru susținerea listei de candidați la aceste alegeri, iar pentru atingerea acestei ținte conducerea PNL a fixat obiective pentru fiecare organizație județeană în parte, pornind de la același procent – minimum 8.5% din numărul alegătorilor de pe listele electorale permanente per fiecare județ.
Conducerea fiecărei filiale a primit sarcina ca până la finele lunii martie să identifice simpatizanții partidului, să crească vizibilitatea prin campanii outdoor, branduirea sediilor, on-line și a favorabilității PNL prin transmiterea de informații despre activitatea PNL, cetățenilor cu care intră în contact. Mai mult, fiecare membru PNL va avea obligația să strângă minim 10 semnături din partea rudelor și a cercului de prieteni, se mai arată în decizia luată, în timp ce alte semnături vor fi strânse de voluntari în zone fixe prin amplasarea de corturi special amenajate în acest sens.
Pe lângă colectarea semnăturilor va fi avută în vedere obținerea altor date importante pentru Registrul alegătorilor: adresa de domiciliu, telefon, adresa e-mail.
Între timp, centralizarea listelor la sediul central ar trebui să se facă săptămânal, astfel încât la final, fiecare organizație să-și atingă ținta stabilită.
Cele mai multe semnături destrâns revin filialelei PNL București cu peste 152.000 în sarcina sa, la un număr total de 1,789,935 de alegători înscriși pe listele permanente din Capitală, urmată de PNL Iași, cu un obiectiv de 65,248 de semnături , și de PNL Prahova , cu 56,203 de semnături.
Potrivit unor surse din conducerea PNL, decizia nu a fost bine primită de unii lideri de filiale, precum cei din Ilfov, Timiș sau din Neamț, care au considerat că cifra stabilită este prea dificilă de obținut într-un timp atât de scurt. Dar cei mai vocali împotriva acestor cote au fost liderii liberali ai organizațiilor de sectoare.
”Ei se simt cu musca pe căciulă ca au tot avut blaturi cu PSD, inclusiv la alegerile trecute. Știu că semnăturile strânse pentru lista de candidați trebuie să se traducă în voturi apoi la alegeri, iar asta nu le convine pentru ca este echivalent cu asumarea unui scor electoral minimal, care la București este pus sub semnul întrebării, după ultimele eșecuri electorale. Iar dacă nu reușesc să ia nici măcar minimul ăsta de 8,5%, știu că sunt terminați și trebuie să lase locul altora, atât Bușoi, cât și amicii lui de la sectoare, Alexe și Oltean”, au explicat sursele citate, rațiunea din spatele opoziției liberalilor bucureșteni.
Iar temerile lor nu sunt deloc neîntemeiate. Conform suselor citate, Ludovic Orban este conștient de situația dezastruoasă în care se află PNL la nivelul Capitalei. ”Suntem pe locul patru în propriul sondaj, după PSD, Cioloș și USR iar scorul este departe de a se fi îmbunătăți în ultimii ani de conducere a acestei organizații de către Cristian Bușoi. Dacă-i lăsam de capul lor, își continuă partipriurile în consiliile de sectoare cu PSD pe bani și pe contracte, iar organizația se scufundă total”. Tocmai din această cauză, negocierile cu Rareș Bogdan nu privesc doar o candidatură la alegerile europarlamentare, ci și preluarea unei funcții de conducere în partid – conducerea PNL București. ”Are peste 33% cotă de încredere, și o cotă de popularitate de aproape 40%. Singurul care poate diminua pericolul care-l reprezintă pentru noi Dacian Cioloș și care poate transfera din capitalul lui de imagine la București astfel încât să ne dea o șansă de revenire pțnă la locale poate fi Rareș Bogdan”, mai susțin aceleași surse din conducerea liberală.
De altfel, Cristian Bușoi va figura și el pe lista de eligibili pe un loc șapte sau opt, suficient ca să prindă, drept compensare, un nou mandat de eurodeputat, la redistribuire. Un scenariu care nu convine deloc liderilor de sectoare pentru care până acum Bușoi a funcționat ca o pavază în fața tentativelor lui Orban de a zgâlțâi scaunele unor liberali bucureșteni. O eventuală trimitere a acestuia la Bruxelles i-ar face mai vulnerabili în fața unui Rareș Bogda motivat să arate că speranțele puse în el de conducerea din Modrogan nu sunt deșarte, mai scrie sursa citată.