Acasă Editorial Cine s-a răzbunat pe Radu Gavriș?

Cine s-a răzbunat pe Radu Gavriș?

DISTRIBUIȚI

Comisarul-șef Radu Gavriș a fost mazilit fără explicații pentru curajul de a fi rămas profesionist într-o mare de impostori, politruci și slugi ale interlopilor. Autorul moral al mazilirii este, potrivit tuturor surselor, secretarul de stat Bogdan Despescu, ”recidivist” pentru că a mai încercat să-l execute pe Radu Gavriș pentru că și-a permis să-l ancheteze pe Gabriel Oprea, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe SpotMedia.ro.

Aceasta ar fi, pe scurt, povestea exilării pentru 6 luni la IPJ Harghita a comisarului-șef Radu Gavriș, până pe 01.09.2020  prim-adjunct al directorului Poliției Capitalei Bogdan Berechet, cel care dădea interviuri de pe preșul Duduienilor în zilele priveghiului de interlopi păzit de polițiști.

Aparent, șeful demisionar al IGPR, Liviu Vasilescu, l-a suspectat pe Radu Gavriș că ar fi dat presei imaginile de la întâlnirea lui din miez de noapte cu clanul Pian și, înainte de părăsi funcția, ultimul ordin dat a fost cel de mazilire a lui Radu Gavriș la IPJ Harghita.

Comunicatul de presă nu invocă niciun motiv al deciziei. Dl Gavriș nu numai că nu a cerut detașarea, dar spune că a aflat despre ea din presă. O manieră de lucru umilitoare prin ea însăși.

Neoficial, pe dl Gavriș nu-l mai suportă șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, ceea ce este mai aproape de adevărul așa cum îl spun sursele de la vârful MAI.

De fapt, cel care nu-l mai suportă pe dl Gavriș este secretarul de stat Bogdan Despescu, ”omul din Buzău”, tovarășul lui Marcel Ciolacu și favoritul SRI, nu degeaba l-a numit ”tehnocratul” Tobă în funcția de șef al IGPR unde a rămas în guvernarea PSD până când a căzut în lupta dintre clanurile Tudose-Ciolacu și Carmen Dan.

Surse liberale spun că în acest moment Marcel Vela nu mai controlează Ministerul de Interne, cu atât mai puțin Poliția Română, ele fiind sub controlul lui Bogdan Despescu, deci al lui Marcel Ciolacu și al PSD. Iar Radu Gavriș este extrem de incomod, aș zice chiar inamicul numărul 1 pentru Despescu, PSD și clanurile interlope afiliate acestui partid.

Cine este comisarul-șef Radu Gavriș?

De când a terminat Academia de Poliție, adică din anul 2000, lucrează la Serviciul Omoruri București, de numele său fiind legate cele mai importante dosare, începând cu ”grenadierul de la Jean Monet”, prima mare anchetă la care a participat, până la Caracal, unde echipa formată de el a fost chemată din București pentru a salva ce s-a mai putut salva din probele pierdute în prima săptămână și a duce ancheta la bun sfârșit.

Radu Gavriș a condus Omorurile de 11 ani, din 2007, iar 7 ani nu a avut nicio crimă cu autor necunoscut, performanță unică în UE.

Dar nu numai omoruri, pentru că Radu Gavriș și echipa lui au fost mereu pompierii de serviciu. Când o ancheta de orice fel se bloca și presiunea media devenea sufocantă, ea le era pusă în brațe.

Așa se face că ei l-au prins pe polițistul pedofil, Stan Eugen, anchetă după care Radu Gavriș a reușit să creeze ceea ce încerca de niște ani, adică un Birou pentru infracțiuni sexuale comise împotriva minorilor în București.

A lucrat inclusiv cu FBI după cum mi-a relatat un polițist: ”Îl cunosc pe Gavriș din Academie. A crescut ‘pe barba lui’. Acum 10 ani a cerut la FBI ajutor într-un omor, era vorba despre îmbunătățirea unor imagini cu o dubă. Pe e-mail, frumos, oficial. FBI a reușit să identifice inscripția de pe colantul de pe dubă. Era un omor la comandă”. Cazul, extrem de dificil, a fost rezolvat, criminalul era Sandu Geamănu.

De altfel, Radu Gavriș a fost și școlit de FBI în România în cadrul ”Homicide Investigations Training Seminar”.

Radu Gavriș a creat un serviciu de elită al poliției prin trei metode esențiale: selecție de oameni, proceduri clare și exersarea lor. Îmi povestea cineva de acolo că periodic aruncau în aer mașini casate și apoi se apucau să facă cercetarea la fața locului și să adune bucățică cu bucățică ce explodase.

Așa s-a ajuns la zero autori necunoscuți, la antrenamentul și profesionalismul dovedit de oamenii în combinezoane albe de la Caracal care au cercetat curtea și casa lui Dinca milimetru cu milimetru, pe sol și sub el.

Marele meci cu PSD, dar mai ales cu Bogdan Despescu, acoliții și protectorii lui a început in 2016, când Radu Gavriș s-a ocupat de două mari anchete extrem de grave: Bogdan Gigină și Colectiv.

Iată ce relatează fostul șef al Corpului de Control al premierului Cioloș, Valentin Mircea :

”Radu Gavriș a mai fost ’călcat’, în 2016, de o mega-echipă de control de la IGPR, pentru că îndrăznise să ancheteze pe Gabriel Oprea și Petre Tobă (devenit atunci ministru de Interne), în contextul morții polițistului Bogdan Gigină.

Atunci am reușit să prevenim un abuz, trimițând o echipă de control de la Corpul de Control al Prim Ministrului, să îi verifice pe cei din controlul de la IGPR. Ce am descoperit? Vânătoare de vrăjitoare, încălcare a regulamentelor MAI și a drepturilor polițiștilor.

Văzându-se cu lumina aprinsă, controlul de la IGPR a fost retras. Dar oamenii deranjați de Gavriș nu uită, se pare. Ca un detaliu, șef al Poliției Române era atunci Bogdan Despescu, în prezent secretar de stat în Ministerul de Interne”.

În timpul acelei hărțuiri pusă la cale de Bogdan Despescu în 2016 și începută la o zi după ce Gabriel Oprea a rămas fară imunitate, Radu Gavriș era apărat la sediul din Eforie de părinții victimelor de la Colectiv.

Când Dragnea a încercat să modifice Codul Penal și să scoată dintre mijloacele de probă înregistrările video fără mandat, Radu Gavriș a luat o poziție publică extrem de dură, decisivă pentru înțelegerea gravitații situației de către opinia publică.

Pentru ea, Carmen Dan i-a cerut demisia, Radu Gavriș a rezistat și ministrul a cedat în fața presiunii publice.

După 10 august 2018, echipa lui Gavriș a rezolvat singura bucată soluționată până acum din acel dosar, și singura de competența sa de altfel, adică furtul pistoalelor și agresarea jandarmeriței.

Carmen Dan a încercat să-l ”domesticească” și să profite de imaginea să, acceptând să fie adus prim-adjunct la Politia Capitalei, post pe care a devenit ulterior titular, prin concurs.

Doar că „domesticirea a eșuat” și Radu Gavriș a încercat să aplice din nou rețeta – metodă clară și exercițiu. A inițiat chiar un sistem de exerciții și testare, teoretică și practică, pentru toți polițiștii Capitalei.

Motiv pentru care șefii au început să-i taie din atribuții. După ce a reușit să pună la pământ la propriu Complexul Europa, i-a fost luată din subordine Poliția Economică. După ce a încercat să puna SGIV să se ocupe de clanurile violente și să lase ”biluțele” de colț de stradă și țigările de contrabandă pe mâna BCCO, i-a fost luat SGIV.

Cu Bogdan Berechet șef la Poliția Capitalei și Bogdan Despescu ministru de Interne de facto, în ultima vreme, Radu Gavriș era ținut să ascută creioane.

În scandalul ”Pian”, a refuzat să se afișeze de-a dreapta lui Bogdan Despescu, refuz pentru care a fost obligat să dea notă explicativă. La fel pentru că nu l-a informat pe Bogdan Berechet de percheziția acasă la clanul Duduianu, o omisiune la cererea expresă a procurorului de caz, care însă i-a scos din minți pe Bogdan Despescu și pe oamenii lui, care se temeau că interlopii au înregistrat întâlnirea de la Biserică.

Liviu Vasilescu nu a fost singurul în povestea aceea umilitoare, dar a fost singurul care a plătit pentru ea, după cum relatează Libertatea. ”A fost împins sub autobuz”, dar nu înainte de a executa ultimul ordin – detașarea forțată a lui Gavriș la Harghita, nu numai fără acord, dar fără să-l anunțe. Acum, Bogdan Despescu se spală pe mâini, iar Marcel Vela tace.

Mișcarea nu are nicio justificare obiectivă. Dacă e o sancțiune, ar fi trebuit să existe o acuzație, o procedură cu drept la apărare și decizie disciplinară.

Dacă era o necesitate pentru Poliția Harghita, ea ar fi trebuit justificată printr-o situație concreta în județul Harghita. Nu există așa ceva.

Nu există nicio situație specială obiectivă care să explice plecarea unui profesionist de calibrul lui Radu Gavriș de la București, unde chiar sunt probleme mari.

Situația specială este, așadar, după cum sugerează chiar fostul șef al Corpului de Control, doar răzbunarea lui Bogdan Despescu și dorința acestuia de a face o demonstrație de forță pentru tot sistemul.

Dacă Marcel Vela era ministrul, nu marioneta lui Bogdan Despescu, deci implicit a PSD, putea infirma acest ordin fără cea mai mică problemă.

Nu a făcut-o, cel puțin până acum și cel mai probabil, spun surse politice, așteaptă ca Bogdan Despescu să îi comunice în plic numele viitorului șef al IGPR, agreat de PSD și clanurile interlope.

Nu că ar fi vreo grabă, cât timp șef interimar al IGPR este Eduard Mirițescu, fostul șef de cabinet de la Prahova al lui Bogdan Despescu, tovarășul lui Ciolacu și apărătorul lui Gabriel Oprea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here