Acasă Editorial Cine sunt acești revoltați?

Cine sunt acești revoltați?

DISTRIBUIȚI

Sute de oameni au ieșit duminică  și luni, după anunțarea noului set de restricții, în marile orașe din țară. În București au fost câteva mii în Piața Victoriei. Există în mod cert o stare de nemulțumire reală nu doar în România, ci peste tot în Europa. În Germania, Danemarca sau Marea Britanie protestele au degenerat săptămânile trecute în confruntări cu forțele de ordine, semn că tensiunea socială a atins și acolo punctul de fierbere.

Oamenii au ajuns la capătul puterilor, mulți au rămas fără slujbe și surse de venit. Numai că protestele din ultimele două zile nu i-au scos în stradă doar pe marii perdanți ai pandemiei, pe exasperați și extenuați, pe cei rămași fără soluții și perspectivă, scrie Dan Tăpălagă pe g4media.ro.

Am văzut din păcate multă mizerie, la propriu, o revărsare de violență verbală și de agresivitate stupidă. La Bacău, o adunătură pestriță le-a strigat medicilor sub geamurile spitalului ”asasinii”. La Pitești au scandat împotriva maghiarilor.

Personaje dubioase au pus de o răzmeriță, luni, pe la cinci dimineața, în fața casei primarului Dominic Fritz, jignit și amenințat în mod incalificabil cu lozinci de tipul „Nu vrem carantină, nu vrem să faci Auschwitz din Timișoara” , ”Ieși afară, javră ordinară” sau ”Ieși afară cu tupeu, dacă ești primarul meu”.

Priviți încă o dată imaginile de la Timișoara, vedeți cine sunt ”protestatarii”. Cirpriboss face un live pe Facebook în care își expune motivele pentru care își îndeamnă prietenii și iubita de la Constanța să-l urmeze în actul său revoluționar: ”Haidați fraților la protest, nu mai stați în casă băga-mi-aș p…a. Haidați că mi-o luat permisul, că circulam cu numere false.”

Și la București, pe lângă oameni de bună credință, cu nemulțumiri reale, a ieșit la suprafață drojdia. A bolborosit mizeria din straturile joase, galeriile de fotbal, au defilat figurile de derbedei puși pe harță. Ei cum de au prins curaj, cine i-a scos din văgăună? Pe extremiști și conspiraționiști i-au mobilizat liderii AUR, partidul inconștienților și iresponsabililor care subminează metodic orice încredere în restricții, mască, eforturile în lupta contra pandemiei.

Galeriile de fotbal au ieșit, ca de obicei, cu un mic stimulent financiar. Ultrașii sunt oricând dispuși la o mică încăierare cu jandarmii, mai ales că de un an n-au mai avut parte de distracție. Pe alții i-a întors pandemia acasă din Occident, unde nu e foarte clar ce munceau, iar aici oricum nu știu să facă mare lucru.

Cu toții însă au profitat de paralizia, de neputința și de lipsa de autoritate a statului manifestate din plin în ultimele săptămâni, când România pare să fi ajuns un sat fără câini. În țara în care un sindicalist blochează metroul o zi întreagă într-o acțiune de tip mafiot și nu i se întâplă nimic, ei de ce n-ar urla puțin pe străzi? Câți erau, oare, ca Cipriboss de la Timișoara, care avea o mică răfuială cu autoritățile locale sau ca sindicalistul Rădoi, în război cu tot guvernul pentru salvarea unor afaceri de tip mafiot la metrou?

Repet, există un fond de nemulțumire reală în societate și el nu trebuie minimalizat. Este semnificativ faptul că România TV a înregistrat audiențe record în seara de duminică difuzând pe larg protestele, în timp ce Antena 3 le-a boicotat mediatic cu prețul unei audiențe slabe.

Dar ca în orice criză apar rapid oportuniștii crizei, pescuitorii în ape tulburi. Ei sunt fie pe cont propriu, fiecare luptând pentru cauze meschine, fie manipulați, dirijați sau stimulați de partide sau de oricine își dorește puțină destabilizare. Din toate aceste motive, statul trebuie să-și recupereze rapid autoritatea pierdută, sa-i sancționeze exemplar pe toți cei care încalcă legea, să acționeze mai ferm și mai coerent, înainte ca lucrurile să scape de sub control. Foto: Aktual 24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here