PF Daniel, cetățean de onoare al comunei Mogoșoaia
După ce sâmbătă, 16 august, în ziua de pomenire a Sfinţilor Brâncoveni, sute de bucureşteni i-au cinstit pe martiri la singura ctitorie a voievodului Constantin Brâncoveanu din Capitală – Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou, duminică, 17 august, credincioşi, pelerini şi turişti au participat la evenimentele comemorative organizate la biserica din incinta Centrului Cultural “Palatele Brâncoveneşti” de la Mogoşoaia.
Manifestările au început în zorii zilei, atunci când moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse de la Biserica “Sfântul Gheorghe” – Nou. Racla a fost purtată în procesiune, într-o trăsură trasă de cai, până la bisericuţa din apropierea zidurilor ansamblului, ctitorie brâncovenească din secolul al XVII-lea. În mijlocul credincioşilor, preoţilor din protopopiatele Ilfov Nord şi Ilfov Sud şi a preoţilor coslujitori de la Sectoarele 1 şi 6 care au întâmpinat cinstitele odoare s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. După ce au înconjurat locaşul de cult, racla a fost aşezată spre închinare în curtea aşezământului. În continuare, pe scena amenajată aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre.
Sfinţirea picturii bisericii de la Mogoşoia – La finalul Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit pictura restaurată a Bisericii “Sfântul Gheorghe”, cunoscută în trecut şi ca “biserica din pajişte”. Din sobor au făcut parte şi ierarhii străini prezenţi zilele acestea în Capitală, delegaţi ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, ai Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului şi ai Patriarhiei Georgiei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre istoricul locaşului de cult şi despre valoarea de simbol a acestuia: ”În pictura de la Mogoşoaia, în biserica aceasta, tema muceniciei este o dominantă, precum şi cinstirea Maicii Domnului printr-o îmbogăţire iconografică care îmbogăţeşte iconografia obişnuită pentru o biserică. Aici se află o bogăţie teologică duhovnicească imensă în tematica picturii şi în accentele care au fost puse atunci când ea a fost pictată. Pictura bisericii este deci o preluare şi o evidenţiere a picturii bizantine tradiţionale. Palatul însă are elemente din renaşterea florentină astfel încât la Mogoşoaia se vede sinteza brâncovenească între elemente artistice din Orient şi elemente din renaşterea italiană. Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a făcut trecerea de la Evul Mediu la Modernitate”.
Cu prilejul sfinţirii picturii bisericii, locaşul de cult i-a primit ocrotitori şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Recunoştinţă pentru cei care au sprijinit biserica de la Mogoşoaia – Pictura Bisericii ”Sfântul Gheorghe” – Mogoşoaia a fost restaurată cu sprijinul comunităţii, dar şi al autorităţilor. În semn de recunoştinţă, Patriarhul României le-a oferit binefăcătorilor locaşului de cult distincţii şi daruri. Au fost oferite Ordinul “Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru clerici şi mireni (Arhim. Veniamin Goreanu, consilier Administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor; Marian Petrache, preşedintele C.J. Ilfov, Precup Paul Mihai Micu, primarul Comunei Mogoşoaia) şi diploma omagială “Sfinţii Martiri Brâncoveni” (Arhid. Aurel Vlaicu consilier la Sectorul Monumente şi Construcţii Bisericeşti, Arhiepiscopia Bucureştilor; Protopop Ilfov Nord, Cristian Burcea; Staicu Mihail George, administrator public al Comunei Mogoşoaia; Dan Ioan Pechi; Romeo Andronic, pictor restaurator; Doina Mândru, director artistic al Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti” Mogoşoaia; Ortanţa Ionescu). Totodată, părintele Ion Vrăjitoru, parohul bisericii din incinta Centrului cultural „Palatele Brâncoveneşti”, a primit distincţia de iconom stavrofor. Preafericirea Sa a mai oferit pentru biserică o cruce de binecuvântare, mai multe cărţi de cult, dar şi o icoană a Sfântului Constantin Brâncoveanu cu o părticică din moaştele voievodului martir.
Un cuvânt de mulţumire a adresat şi primarul comunei Mogoşoaia, Paul Mihai Precup, care i-a acordat Patriarhului României titlul de cetăţean de onoare al comunei.
Lansarea Monografiei Bisericii de la Mogoşoaia – În continuare, a fost lansată monografia Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoşoaia. Volumul a apărut la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. ”Această lucrare apărută la Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei aduce în atenţia publicului aspecte inedite legate de programul iconografic al acestei biserici. De asemenea, această lucrare marchează şi etapa importantă de restaurare a picturii care tocmai s-a încheiat şi prezintă etapele mai importante ale restaurării acestei biserici”, a explicat Arhid. Cons. Aurel Vlaicu de la Sectorul Monumente şi Construcţii Bisericeşti, Arhiepiscopia Bucureştilor. Ansamblul monumental istoric cultural, turistic şi de agrement Mogoşoaia, din care face parte şi Biserica ”Sfântul Gheorghe” reprezintă unul dintre locurile cele mai căutate şi atractive datorită valorosului patrimoniu arhitectural situat într-un cadru natural pitoresc în imediata apropiere a Municipiului Bucureşti.
La final, Preafericirea Sa alături de ceilalţi invitaţi, au vizitat expoziţia “Puterea viziunii” a pictorului şi restauratorului Elena Murariu. Expoziţia prezintă peste 200 de lucrări de grafică şi pictură pe lemn. Lucrările cristalizează programul iconografic al Sfinţilor Brâncoveni pornind de la viaţa acestora, arta brâncovenească şi tradiţiile spaţiului românesc. – Basilica.ro