Acasă Uncategorized Cioloș către prefecți: Rămâneți vigilenți! 

Cioloș către prefecți: Rămâneți vigilenți! 

DISTRIBUIȚI

CiolosPrim-ministrul Dacian Cioloș a discutat în această dimineață cu prefecții și autoritățile centrale și locale responsabile despre consecințele fenomenelor meteorologice și hidrologice deosebite din ultimele zile.

În urma rapoartelor prezentate de prefecții județelor și de la nivelul Ministerului de Interne a rezultat că, în total, după fenomenele meteorologice extreme, s-au confruntat cu probleme, în proporții diferite, 164 de localități din 20 de județe ale României. În scop de prevenție au fost evacuate temporar, pe tot parcursul perioadei cu intemperii aproximativ 400 de persoane. Ministrul Afacerilor Interne,  Petre Tobă, a informat că 4.000 de cadre ale ministerului pe care le conduce au intervenit în fiecare zi pentru a reduce consecințele fenomenelor meteorologice extreme. Prim-ministrul Dacian Cioloș a primit asigurări că nu există nici o localitate izolată în acest moment și că nu mai există pericol iminent de inundații.

”Instituțiile abilitate au acționat la timp și au fost mobilizate resursele necesare pentru  a interveni acolo unde a fost nevoie. Am vrut să am o evaluare directă de la prefecți și să aflu cum s-a acționat pentru a salva viețile și bunurile oamenilor. Am solicitat autorităților locale o evaluare cât mai rapidă a pagubelor de până în acest moment.  Am cerut miniștrilor de resort sa propună în ședința de guvern de săptămâna viitoare un pachet de măsuri de sprijin țintit și rapid, pentru a veni în ajutorul oamenilor și comunităților afectate.  Totodată, am cerut Ministerului Mediului să evalueze gradul de afectare al digurilor de protecție împotriva inundațiilor, pentru a preveni situațiile dificile care pot apărea de acum înainte. Chiar dacă prognozele arată că, în următoarele zile, riscurile de inundații sunt reduse, perioada de instabilitate meteo, specifică acestei perioade, va continua. Am cerut tuturor să rămână vigilenți. Totodată, am fost informat că în perioada următoare poate apărea risc de secetă și caniculă.  Din acest motiv, am cerut Ministerului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o informare despre masurile pe care le poate lua Ministerul pentru folosirea sistemelor de irigații, astfel încât să limităm posibilele pagube provocate de secetă”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș la finalul videoconferinței.

Situația s-a normalizat – În urma fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, situația la nivelul țării s-a normalizat. MAI a dublat efectivele care au acționat în ultimele 24 de ore pentru sprijinul populației

La acest moment situația în țară s-a normalizat, nu există localități izolate sau situații de risc pentru populație. De asemenea, ultimele avertizări meteorologice de ploi au expirat marți, la ora 11.00.

În ultimele 24 de ore, pentru teritoriul României au fost emise 28 de atenționări și avertizări meteorologice și hidrologice, MAI intervenind în toate zonele unde s-au înregistrat efecte ale acestor fenomene periculoase.

De la ultima informare publică din cursul zilei de ieri, numărul forțelor MAI care au intervenit în sprijinul populației s-a dublat. Peste 4.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, cu peste 1.800 de mijloace tehnice, au acționat în ultimele 24 de ore și se află încă în misiuni de sprijinire a populației și îndepărtare a efectelor acestor fenomene meteorologice și hidrologice.

În cursul zilei de ieri au fost salvate 3 persoane aflate în situații de risc. De asemenea, toate cele 400 de persoane evacuate preventiv în ultimele 3 zile s-au reîntors la locuințe.

În județele afectate de inundații, viituri și furtuni, a început procedura de evaluare a pagubelor.

În localitățile Cuci și Dătășeni din județul Mureș, prin efortul angajaților MAI, al voluntarilor și al autorităților locale, până în acest moment s-a reușit refacerea a peste 50% dintre casele afectate, fiind asigurată alimentarea cu energie electrică a comunităților.

Forțele suplimentare detașate în județul Hunedoara rămân dislocate în continuare pentru a ajuta la înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice și hidrologice.

Ministerul Afacerilor Interne monitorizează în continuare situația din teren prin Centrul Național de Conducere Integrată care informează permanent conducerea MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here