Caracatița lui Oprescu se întinde la Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural ”Palatele Brâncoveneşti” – După cum se știe, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea lui Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea. Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar.
La 5 septembrie 2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Primarul Oprescu,a fost reţinut de DNA, sâmbătă noaptea, la Ciolpani, iar procurorii DNA au efectuat duminică, percheziţii în mai multe locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv la locuinţa din Ciolpani a lui Oprescu, la Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural ”Palatele Brâncoveneşti”, în dosarul în care a fost reţinut primarul Sorin Oprescu.
O parte din cei 25.000 de euro pe care Sorin Oprescu i-ar fi primit drept mită sâmbătă noaptea au fost găsiţi asupra sa în trafic, iar restul la reşedinţa de la Ciolpani. Oprescu a primit bani marcaţi, sub supravegherea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi. Astfel, Oprescu a plecat cu banii, 5.000 de euro, fiind monitorizat permanent de anchetatori.
Primarul a plecat sâmbătă noaptea către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, potrivit Mediafax. Suspectul căruia Oprescu urma să-i remită cei 5.000 de euro este un ziarist sau fost ziarist, spun surse apropiate anchetei. Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani. Potrivit surselor citate, o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa sa. Toţi banii marcaţi au fost găsiţi şi recuperaţi de anchetatori.
Primarul Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile in timp ce discuta despre primirea spagilor la el acasa. Oprescu folosea aparatul intr-un foisor din curtea casei sale, iar participantii la discutii erau obligati sa-si lase telefoanele mobile in acest dispozitiv de dimensiunile 1 m x 0,75 m. Percheziţiile de la casa lui Sorin Oprescu din Ciolpani au durat opt ore. La plecare, anchetatorii au luat două cutii, o geantă şi unul sau două tablouri.
Oprescu ar fi primit în ultimii trei ani un million de euro
Unul dintre denunțătorii din dosarul primarului reținut al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în fața procurorilor DNA că i-a dat lui Oprescu, în ultimii 3 ani, aproape un milion de euro. Tot denunțătorul, care se pare că este una și aceeași persoană care i-a dat sambătă noaptea cei 25.000 de euro, spune că s-au întâlnit de 20 de ori. Și de 19 ori i-a dat. O singură dată au băut cafea fără să plătească… Acest denunțător este, la rândul său, unul dintre cei patru oameni de afaceri care l-au denunțat pe Sorin Oprescu, scrie comisarul.ro. Banii i-au fost dați lui Oprescu, de fiecare dată, acasă, la Ciolpani.
Avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, fost șef al DNA, cel care o apără și pe Elena Udrea, susţine că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Potrivit avocatului, cei 25.000 de euro erau împrumutaţi de primar de la un prieten pentru ca să-şi poată plăti impozitele pe proprietăţi.
Viorel Mocanu, alt avocet al lui Oprescu, a afirmat că, din punctul de vedere al apărării, decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de reţinere a edilului se bazează ”’pe aprecieri şi supoziţii”, scrie stiripesurse.ro.
”’Din punctul de vedere al apărării (…) totul se bazează doar pe aprecieri şi supoziţii pe care DNA le-a-luat în acest moment ca şi mijloc de probă ale altor doi denunţători. (…) Nu ştiu ce probe au ridicat (n.r. anchetatorii de la locuinţa edilului). (…) Nu a pretins domnia sa în mod direct şi nici indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat în PMB sau alte foloase necuvenite (…) Evident că nici nu a primit dacă nu a pretins. Nu avea niciun motiv şi niciun raţionament logic. (…) Nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte sau cu câştigarea la licitaţie a acestor contracte dată fiind poziţia sa”’, a declarat Mocanu.
Întrebat despre starea de sănătate a edilului, avocatul a spus că Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic, având în vedere ”’maratonul’” de peste 19 ore la care a fost supus.
”’Dl Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic având în vedere maratonul de peste 19 ore la care este supus. Se află la dispoziţia autorităţilor de aseară, orele 22,00, cu ocazia momentului în care a fost condus la DNA şi ulterior s-au emis pe numele său ordonanţa de reţinere, începând cu orele 00,30. Nu a avut timp să se odihnească întrucât a fost depozitat aici, la sediul arestului central, în jurul orelor 5,00, iar la 7,00 a fost scos şi condus la percheziţiile ce au avut loc la domiciliul domniei sale din comuna Ciolpani”, a adăugat avocatul refuzând să comenteze despre banii găsiţi de oamenii legii asupra primarului şi la locuinţa sa.
Sorin Oprescu va fi suspendat automat din funcţia de primar de către prefect, potrivit Legii administraţiei publice locale, iar atribuţiile sale vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabonţ (PSD).
Gestul așteptat și normal pentru Sorin Oprescu – demisia din funcție
PNL cere în mod public demisia din funcția de primar general al Capitalei, a lui Sorin Oprescu, reținut în noaptea de sâmbătă pentru acuzații de corupție.
”Dacă instanța îi va confirma astăzi mandatul de arestare lui Sorin Oprescu, atunci, este evident că demisia acestuia din funcție este obligatorie. Soluția potrivită a zilei de azi este demisia – un gest de onoare pe care domnul Oprescu l-ar putea face, dincolo de prezumpția de nevinovăție care există. Din păcate pentru bucureșteni, a doua funcție ca importanță electorală din Romania a fost profund compromise”, precizează purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
PNL își reafirmă, astfel, angajamentul de a lupta pentru o administrație în care cetățenii să își recapete încrederea. ”Soluția potrivită pentru viitor este o administrație nouă, integră, liberală. Trebuie să privim în față și asta îi cerem și Primarului General al Capitalei, să nu murdărească și mai tare imaginea instituției pe care o conduce de atâta timp”, atrage atenția, Ionuț Stroe.
PNL susține cu tărie prezumpția de nevinovăție, dar nu ca o monedă de șantaj la adresa opiniei publice, așa cum procedează premierul Victor Ponta, inculpat și urmărit penal în cazuri de corupție, dar rămas încă în funcție.
Deputatul independent Elena Udrea nu a scăpat ocazia să ironizeze cererea PNL, adundu-le aminte liberalilor despre cazul Chiliman de la Sectorul 1.
Cale liberă pentru Traian Basescu
Reprezentanții Partidului Mișcarea Populară vorbesc, la randul lor, despre primarul general ca despre o slugă subjugată unor grupuri de interese care a ajuns atât de sigur pe el încât a crezut că își poate permite orice. ”Retinerea primarului general confirma reflexele de mana lunga care au dominat clasa politica de tranziție. Primarul USL, Sorin Oprescu, a fost atât de sigur pe el, încât a avut impresia ca poate face orice cu resursele Bucureștiului. E tot mai clar ca ghilotina DNA este hotărâtă sa smulgă din rădăcini acest reflex ticalos al tranziției. Un primar trebuie sa răspundă doar în fata comunității care l-a ales, nu în fata unor grupuri de interese care îl transforma în sluga.”, a declarat pentru stiripesurse.ro președintele PMP, Eugen Tomac.
Se vorbește din nou, tot mai mult, de o candidatură a lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei, anul viitor.
Ipocrizie maximă marca Oprescu: ”Delatiunea a ajuns un sport national”
Sorin Oprescu a dat sambata un interviu jurnalistei Ioana Raduca, iar aceasta a postat pe site-ul ei un fragment din discutia avuta cu primarul general ce ar fi avut loc cu cateva ore inainte de flagrantul organizat de DNA.
In interviu, edilul reținut spune ca il sperie balanta justitiei si acuza ca delatiunea a ajuns un sport national.
“Nu suntem toti neam de hoti si de derbedei. (…) S-a incetatenit ideea ca toti din administratia locala sunt hoti, toti iau 10%, 15% (…) E prezumtia de nevinovatie, ce sa fac, sa stau toata ziua sa afirm ca nu?”, a spus Oprescu.
“Nu asta ma sperie, ma sperie balanta justitiei, aia legata la ochi. Justitia asta chiar trebuie sa fie oarba si sa nu fie discutabila. (…) vezi de cele mai multe ori ca balanta nu e chiar in echilibru, te sperii, tu ca individ. De ce te sperii? De nesansa, nu ca ai ceva … fiecare om are partea lui ascunsa, fiecare are cate ceva de reprosat, dar de aici si pana la fapte… “, a declarat in interviu Oprescu
“Delatiunea a ajuns un sport national, cozile facute la DNA ca sa aiba ceva de spus, asta mie nu-mi miroase a bine, alunecam acum in partea cealalta”, a acuzat primarul reținut al Capitalei.
„Ieri, la ora prânzului, cu doar câteva ore înainte să fie reţinut sub acuzaţia de luare de mită, am realizat un interviu cu Sorin Oprescu. Era stabilit de acum o lună şi norocul jurnalistului a făcut să fie cea mai recentă declaraţie a primarului. E un interviu despre proiectele din capitală, candidatura la prezidenţiale, şpagă, consilieri arestaţi, familie şi medicină. În lumina ultimelor informaţii, cea mai interesantă parte e cea despre justiţie şi comisioane.
Spunea că se teme că balanţa justiţiei nu e echilibrată, că se ştie curat şi doarme liniştit noaptea, dar e speriat de avalanşa de delaţiuni de la DNA… După interviu, a rămas la Mogoşoaia cu mai mulţi oameni din echipa sa. Spre seară, ar fi luat mită.”, scrie Ioana Răduca.
Iohannis: Un eveniment trist
Președintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, la Mioveni, că reținerea primarului Sorin Oprescu este un eveniment trist, dar reprezintă un semnal că lupta anticorupție continuă în forță. ”Este un eveniment foarte trist, dar, pe de altă parte, pentru mine este un semnal că lupta anticorupție merge în forță mai departe și acesta este un lucru bun”, a declarat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a participat duminică la evenimentul „Renault Day” organizat pe platforma Dacia de la Mioveni. – PROMPT MEDIA
Update
București: Noi rețineri în dosarul Oprescu – Șefii Centrului Cultural ”Palatele Brâncoveneşti”, Florin Supeală şi Ruxandra Petroi Avasiloae, au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei naţionale Anticorupţie.
Procurorii DNA au efectuat duminică percheziţii domiciliare la trei instituţii publice – Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în dosarul în care a fost reţinut Sorin Oprescu.
”Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015. În cursul zilei de 6 septembrie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii, situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care 3 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice’, se arată într-un comunicat al DNA postat duminică pe site-ul instituţiei. – PROMPT MEDIA