Consiliul Județean Ilfov, Animal Society și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov au lansat, la 23 septembrie 2022, un proiect unic în țară, la nivelul instituțiilor publice.
Din 20 octombrie, angajații Biroului de Protecția Animalelor din cadrul CJ Ilfov, împreună cu voluntarii de la Animal Society vor merge în două școli, la Ciolpani și Domnești, și vor vorbi elevilor de clasa a șasea despre responsabilitatea față de animale.
La eveniment au participat președintele Animal Society, Anca Tomescu, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Ilfov, Cristina Petre Ghiță, manager de proiect și consilier în cadrul Biroului Protecția Animalelor, Anca Floarea și vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu.
Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al CJ Ilfov: ”La 22 septembrie am aprobat acest proiect, în ședința Consiliului Județean Ilfov. Este un proiect unic în țară, un proiect pilot, deocamdată, pe care dorim să îl extindem. Avem colegi bine pregătiți, care vor merge în școli și le vor vorbi copiilor. Un copil educat este un copil mai responsabil și mai empatic. Și cei mari, dar și cei mici trebuie să înțeleagă că sterilizarea și adopția sunt metodele prin care putem preveni abandonul animalelor”.
Anca Floarea, manager de proiect: „Un câine adoptat este un câine salvat. Totul pleacă de la educație. Am ales copiii de clasa a șasea pentru că nu sunt nici prea mici, dar nici prea mari. Nu vor fi cursuri clasice, ci interactive. Vom merge la ore alături de căței și vom interacționa”.
Anca Tomescu, Animal Society: ”Noi nu suntem profesori, tocmai de aceea facem cursurile în parteneriat cu IȘJ. Noi lucrăm pe teren și ne unim cu cei care știu să predea. Când vine vorba de problema animalelor, pe noi nu ne ajută laptopul sau biroul. Trebuie să fim pe stradă, să luăm animalele și să vorbim cu oamenii. Încurajăm voluntariatul și informarea privind bunăstarea animalelor. Nu trebuie să ai un animal acasă, ca să îți pese”.
Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general adjunct al IȘJ Ilfov: ”Cred în educația formală și informală. E nevoie să dezvoltăm componenta atitudinală a copilului, asta îl va responsabiliza. Vrem să oferim modele și mă voi implica pe cât de mult pot. De exemplu, aceste cursuri ar putea deveni chiar activitate extra-curriculară”.
Consiliului Județean Ilfov, ONG-uri și primării au acțiuni de sterilizare gratuită în tot județul, pentru câini și pisici de rasă comună. Până acum au fost sterilizate peste 2.000 de animale. (Biroul de Presă al CJ Ilfov)