Acasă Politic CIORBEA ATACA ORDONANTA 13 LA CCR

CIORBEA ATACA ORDONANTA 13 LA CCR

DISTRIBUIȚI

Nu e nimic urgent. Termenul de implementare a directivei europene – 1 aprilie 2018

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a atacat la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență nr. 13 privind modificările din Codul Penal, adoptată marți noaptea de Guvern. ”Am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei nr 13 din acest an. Am constat ca avem calitate procesuală activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate. O parte a ordonantei a itnrat in vigoare chiar in noaptea de miercuri, iar cealalta parte va intra peste 10 zile, dar exista acel precedent care se confirma. L-am verificat si este real”, a spus vineri Victor Ciorbea.

”Verificand acea directiva (n.r. – europeană) am constat ca termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018. Prin urmare este un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbatuta aceasta chestiune. Nu se justifica adoptarea ordonantei de urgenta. In legatura cu acest aspect, CCR a precizat in unele decizii mai vechi ca se justifica utilizarea OUG in situatia in care ar fi declarata situatia infringementului impotriva statului roman”, a explicat Ciorbea.

Ordonanța de urgență face trimitere la vătămarea gravă a intereselor unei persoane fizice sau juridice – cu referire la prejudiciu. Însă, Guvernul nu definește vătămarea gravă, deci introduce un element de impredictibilitate contrar cerințelor CCR în materie de legislație penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here