Acasă Politic Cîțu îl vrea premier pe Ciolacu

Cîțu îl vrea premier pe Ciolacu

DISTRIBUIȚI

Liderii celor trei partide care negociază viitorul guvern au stabilit, luni seară, la Palatul Victoria, că formula pe care vor merge în privința premierului va fi rotația între PSD și PNL.

Surse din conducerea celor trei formațiuni au declarat pentru Digi24.ro că va fi rotație de premieri fără UDMR, adică Kelemen Hunor nu va putea fi desemnat pentru a conduce guvernul.

Un lucru care rămâne de discutat este durata mandatului de premier prin rotație – un an și jumătate sau doi.

Ceea ce este însă interesant, este că Florin Cîțu dorește ca rotația să înceapă cu Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru postul de prim-ministru.

Marți seară, Biroul Executiv al PNL trebuie să voteze această propunere cu care Florin Cîțu se va prezenta în fața partidului.

Manevra este menită să îi taie lui Nicolae Ciucă drumul către funcția de premier, știut fiind faptul că Florin Cîțu se teme că nominalizarea lui Ciucă i-ar sabota autoritatea în partid.

După ce partidele aprobă variantele, urmează consultările cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cel mai probabil la finalul săptămânii.

Rareș Bogdan: Exclus ca premierul să fie de la PSD

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a anunțat luni seara că informațiile potrivit cărora ar urma ca președintelui Iohannis să-i fie propusă o nominalizare de premier din rândurile social-democraților este exclusă.

”Vreau să-i asigur (n.r pe membrii PNL) că nu s-a pus în discuție (n.r. propunerea unui premier PSD), e o modalitate de negociere folosită de unii și alții, de a pune presiune. Repet, nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziția de premier sau să accepte o eventuală rotativă. La BPN-ul în care s-a votat intrarea la negocieri cu PSD nu s-a discutat și subiectul rotativei. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să punem în discuție acest scenariu al rotativei pe care BPN (Biroul Permanent Național) să-l adopte sau nu, iar chestiunea premierului la prima rotativă, să fie un premier PSD, indiferent de numele acestuia, fie că e președintele sau al membru, vă spun că nu cred că vreun lider PNL sau altcineva să aibă curajul să intre în BPN să propună așa ceva. Dacă vom ajunge la negocieri să propunem PNL această rotativă va trebui să hotărâm s-o propunem în BEx, apoi în BPN. Ideea unui premier PSD la prima tragere nimeni nu o poate lua în calcul. Nu s-a discutat așa ceva”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

Fruntașul liberal a mai precizat că au fost finalizate ultimele trei capitole de negociere între PSD și PNL: Justiție, Finanțe și Muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here