Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea au lansat încă din luna februarie o campanie de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin. Campania se derulează pe o perioadă de șase luni,
La Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Buftea există o metodă de examinare inovativă, cu aparatul Lu Viva, un aparat nou, unic în țară, cu ajutorul căruia timpul de depistare a leziunilor precanceroase este foarte scurt comparativ cu alte investigații specifice, ceea ce scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului.
Astfel, femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani, cu domiciliul în județul Ilfov, pot merge la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea pentru un consult ginecologic gratuit.
La nivel european incidența cancerului de col uterin este de 58.169 noi cazuri diagnosticate anual, ceea ce reprezintă 1,3% din totalul cazurilor noi de cancer. Mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este de 25.989 decese (1,3% din totalul deceselor prin cancer din Europa).
Cancerul de col uterin nu este în top 5 cele mai frecvente cancere, dar în România reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică, fiind al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la populația feminină după cancerul de sân și cel colorectal și a patra cauză de mortalitate prin cancer la sexul feminin după cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul bronhopulmonar, având o incidență de 7,5% din totalul cazurilor noi de cancer la femei (cu o mrtalitate de 3,3% din totalul deceselor prin cancer din România).
În aceste condiții, rata anilor de viață pierduți din cauza cancerului de col uterin atinge un maxim la grupa de vârstă 55-59, în timp ce rata de mortalitate atingea, în 2019, un maxim la grupa de vârstă 70-74 de ani. Mortalitatea atribuibilă acestui tip de cancer are un impact semnificativ în pierderea de productivitate. În prezent, în România, se derulează Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin care constă în efectuarea testului Babeș Papanicolau (PAP) o dată la cinci ani, dar prezentarea la screening este variabilă la nivel local (rețele de screening constituite la nivel județean) și nu depășește 20% la a doua rundă de screening.
De asemenea, în România, se derulează un program de screening populațional organizat pentru cancer de col uterin cu testare combinată HPV și PAP, în regiunile Centru, Nord Est, Nord Vest, Muntenia Sud, pentru un număr de 680.000 femei cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani.
În paralel, furnizorii de servicii agreați de teste PAP pot oferi în cadrul pachetului de servicii medicale ambulatorii, procedura de screening pentru cancerul de col uterin pentru același grup populațional, dar adresabilitatea la acest tip de procedură este relativ redusă. Medicul de familie poate elibera bilet de trimitere pentru examinare ginecologică femeilor asigurate eligibile pentru screening sau celor care au simptomatologie specifică colului uterin. Procentul femeilor care nu au o simptomatologie specifică col uterinului și merg din proprie inițiativă sau la recomandarea unui medic la o examinare ginecologică cu testare PAP și eventual colposcopie este destul de mic în România, până în prezent, mai puțin de 15% din femeile adulte cu vârsta de 20-74 de ani, preponderent din mediul urban, declară că au efectuat o examinare PAP în ultimii cinci ani, așa cum se arată în anchetele stării de sănătate efectuate de Institutul Național de Statistică. Proporția acestora este variabilă pe regiuni de dezvoltare fiind în relație directă cu urbanizarea, infrastructura medicală disponibilă și nivelul de educație al femeilor intervievate. La nivel național, disponibilitatea echipamentelor pentru screeningul cancerului de col uterin este variabilă, dar în ultima perioadă s-a observat o creștere a numărului de echipamente de testare HPV achiziționate, cât și a echipamentelor de tratament a leziunilor pre-canceroase. Disponibilitatea personalului pentru screeningul cancerului de col uterin este redusă la nivel național și eterogen distribuită în teritoriu, cu concentrări ale specialiștilor în centrele universitare medicale importante.